Trio från södra delarna av Göteborgsområdet dömda för narkotikabrott

Tre personer från de södra delarna av Göteborgsområdet har dömts för narkotikabrott av Göteborgs tingsrätt. En från Elisedal i södra Göteborg, en från Balltorp i Mölndal och en från Gårdskulla som ligger centralt i Kungsbacka. De tre var även åtalade för vapenbrott men frikändes på den punkten. Ingen av de tre har tidigare dömts för annat än småbrott.

Södra Göteborg, Mölndal och Kungsbacka saknar så kallat utsatta områden, både Balltorp och Gårdskulla är välmående områden för medelklass och arbetarklass med villor, små hyreshus och radhus, Elisedal som förr var ett industriområde har en mängd nybyggda och dyra hyreslägenheter. Ett ganska typiskt medelklassområde.

Den narkotika de tre innehade var huvudsakligen cannabis i olika form. 3,8 kg marijuana, 1,7 kg hasch, 2,4 kg amfetamin, över 7 000 ecstasy-tabletter och mindre mängder kokain. En del av narkotikan var av dålig kvalitet med låg halt av amfetamin och ojämn halt av THC (den aktiva substansen i cannabis). De tre förfaller att vara lågnivålangare med dåliga förbindelser till sina grossister.

Åtal och dom

Två av dem, Pascal Wulf och en ung man från Kungsbacka född 2005, åtalades för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Den tredje, Ott0 B*rgl@nd, åtalades för försök till narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Pascal Wulf dömdes för grovt narkotikabrott och narkotikabrott till fängelse i 5 år och 6 månader. Ott0 B*rgl@nd dömdes för försök till narkotikabrott och grovt narkotikabrott till två år och 6 månader i fängelse medan den 17-årige tonåringen fick 1 års sluten ungdomsvård.

Brottet

Ärendet började med att den unge mannen greps på centralstationen i Malmö den 23 september 2022 med en ryggsäck med narkotika och kontanter. 2 379 g amfetamin, 139 g kokain, 878 g cannabis (marijuana) samt 96 000 kr i kontanter. Han greps som det verkar av personal från Tullverket.

De tre har bland annat använt tre krypterade Google Pixel-telefoner för sin kommunikation. En sådan beslagtogs av polisen från 17-åringen men den har inte kunnat dekrypteras av polisen. Han hade också en iPhone och med den kommunicerade han flitigt med Pascal Wulf. Från detta kunde det konstateras att 17-åringen utförde narkotikahanteringen på uppdrag av Wulf. 17-åringen erkände brott.

Vid gripandet av 17-åringen hittade polisen en nyckel till en Volvobil. Volvobilen tillhör en person vid namn Simon Johansson som är häktad  i ett större narkotikamål i Göteborg. Den 24 september greps Pascal Wulf av spanare från Tullverket när han öppnade bilen. I bilen hittades 1 st pistol av märket Makarov jämte magasin och
ljuddämpare, 1 744,81 g hasch och 2 982,31 g marijuana.

Varken 17-åringen eller Wulf kunde knytas till pistolen men däremot fanns en annan persons DNA på den. De frikändes för grovt vapenbrott. trots att pistolen fanns tillsammans med narkotika som de dömts för och i en bil som de hade tillgång till.

Ott0 B*rgl@nd dömdes för att han skulle köpa en del av den beslagtagna narkotikan och för den narkotika som hittades i hans hem (7 089 st MDMA-tabletter, 69,1 g hasch och 105 g marijuana).

Detta ärende har en koppling till ett större narkotikamål i Göteborgs tingsrätt som redan nämnts. I det ärendet finns totalt 11 häktade.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!