Tre män åtalade för smuggling av 3D-printade vapendelar

Tre män har åtalats för smuggling av en stor mängd vapendelar, bland annat ett 40-tal 3D-printade stommar och mantlar till pistoler. Vapendelarna hade beställts från Kina och Italien och skickats med paket till Sverige. De tre männen hemmahörande i Vallentuna åtalades vid Attunda tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling.

– Vår bedömning är att det blivit allt vanligare att smuggla vapendelar. Ritningar skickas till fabriker utomlands som tillverkar delarna på beställning. Det handlar både om industriell tillverkning och 3D-printade vapendelar, säger Olov Hellqvist i ett pressmeddelande. Han är gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning,

Beslag på Arlanda

Den aktuella härvan började nystas upp förra våren. Den 27:e april hittade Tullverkets kontrollpersonal 20 pipor till Glockpistoler i ett paket på en fraktterminal på Arlanda. Dagen efter hittades lika många mantlar i en annan försändelse. Båda paketen var adresserade till en man i Vallentuna som heter Rasmus Karlsson. Han greps och häktades i början av maj. Tullverket inledde därefter spaning. En man, Edmond Korti, greps som misstänkt för att ha agerat uppdragsgivare. Därefter greps ytterligare en man i Vallentuna, Jonathan Lagborn. Han var inneboende hos Korti.

– När vi gjorde husrannsakningar hos uppdragsgivaren och hans föräldrar beslagtog vi fler vapendelar men också datorer och mobiltelefoner. Våra IT-forensiker kunde sedan säkra bevisning som visar att de misstänkta männen bland annat också beställt 42 stycken 3D-printade vapendelar, säger Olov Hellqvist.

Över 100 vapendelar

Tullverket beslagtog totalt 27 pipor och 27 mantlar till Glockpistoler. I de beslagtagna datorerna och mobilerna hittades kommunikation mellan uppdragsgivaren och tillverkare i Kina. Däribland ritningar på vapendelar som uppdragsgivaren skickat. Informationen visade också att ytterligare 20 pipor beställts och levererats.

Det hittades också betalningar till ett italienskt företag specialiserat på 3D-utskrift. Utredningen visade också att uppdragsgivaren skickat 3D-ritningar på vapendelar till företaget och fått 38 stycken 3D-printade vapenstommar och fyra 3D-printade mantlar skickade till sin egen hemadress. Dessa vapendelar har inte påträffats vid någon husrannsakan.

– Tyvärr har vi inte kunnat beslagta alla vapendelar. I värsta fall har de satts ihop till vapen som sedan hamnat inom den organiserade brottsligheten. Det här fallet visar hur komplex vapensmugglingen är. Vapendelar beställs utomlands och sätts ihop här i landet. Start- och gasvapen beställs på nätet och byggs om till skarpa vapen. Idag handlar det inte enbart om gamla krigsvapen som smugglas från västra balkan, säger Olov Hellqvist.

Riskerar långa fängelsestraff

Edmond Korti och Jonathan Lagborn har åtalats för grov vapensmuggling och grovt vapenbrott. Rasmus Karlsson har för sin del åtalats för grov vapensmuggling. Påföljden för grov vapensmuggling är mellan två och fem års fängelse.

Läs mer om vapenbrott.


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.