Hela samhället måste försvåra för organiserad brottslighet

Trots nästan dagliga nyhetsrapporteringar som pekar på motsatsen har det totala våldet per capita i Sverige inte ökat sedan början av 2000-talet. Däremot har det grova våldet med skjutvapen ökat kraftigt. Våldsbrotten kan alltså sägas ha blivit färre men värre. Även den ekonomiska brottsligheten med bidrags- och välfärdsbrott har ökat de senaste årtiondena.

Inkomster från bedrägerier utgör ofta en grundinkomst för den organiserade brottsligheten. Därför är det viktigt att åtgärder riktas både mot vålds- och ekobrott. Att analysera den geografiska spridningen av den organiserade brottsligheten kan öka förståelsen för organisationsformer, rörlighet och geografisk bundenhet. Förhoppningsvis kan detta sen  leda till åtgärder som minskar handlingsutrymmet för de kriminella organisationerna.

Nyckeln till att komma åt den organiserade brottsligheten är att göra det svårt för brottslingarna att organisera sig. Det menar Hernan Mondani och Amir Rostami i en ny rapport till ESO, Kriminella på kartan. I rapporten har de studerat brottsutvecklingen i Sverige 2011–16 med särskilt fokus på den geografiska dimensionen av den organiserade brottsligheten.

– Organiserad brottslighet förekommer i hela landet, men det finns skillnader i spridningen av olika miljöer. Motorcykelgäng har till exempel en stor och jämn spridning medan maffialiknande organisationer i princip bara förekommer i Göteborg och Stockholm, berättar Hernan Mondani, i ett pressmeddelande.

Varierande brottslighet

Brottsligheten varierar även inom kommuner. Oftast har de kommuner som har socialt utsatta områden högre brottslighet per capita i de utsatta områdena än i de områden som inte räknas som utsatta. Men det finns några kommuner som sticker ut.

– Exempelvis i Botkyrka och Södertälje kan man se stora spridningseffekter även utanför de utsatta områdena. Här har man också haft organiserad brottslighet under lång tid. Om samhället inte försvårar för den organiserade brottsligheten så tenderar den att sprida sig till nya områden och arenor, menar Amir Rostami.

För att komma åt problemet menar författarna att den organiserade brottsligheten måste angripas på bred front genom fler träffsäkra och koordinerade åtgärder. Ökade polisiära insatser måste kombineras med myndighetssamverkan för att minska både våldsbrott och ekonomisk brottslighet. Detta är dock inget annat än floskler och saknar faktiskt innehåll. Som vägledning för vad som ska göras åt den organiserade brottsligheten är det värdelöst och meningslöst. Men rapporten innehåller matnyttig information som kan användas som underlag för beslut om åtgärder. Till det ska jag återkomma.

Läs mer om brottslighet

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!