Fotbollslag att hålla på i andra länder

Under den tid jag var politisk aktiv på internationell nivå fann jag att det var bar att välja ut ett fotbollslag i andra länder att hålla på. Det var i det sammanhanget viktigt att laget skulle ha supporters på vänsterkanten, att det helst skulle vara medlemsägt och att det gärna fick har grönt, svart, gult och rött i sina färger. Helst inte blått, blått och rött eller blått och vitt. Men kanske inga problem med rött och svart. Det går naturligtvis inte alltid att följa dessa riktlinjer men försöka går ju alltid. Att uttala stöd till en fotbollsklubb i ett annat land öppnade för sociala kontakter och samtal på ett sätt som fungerade bra.

England

I vissa fall kunde jag dock inte välja fritt, exempelvis i England där jag har en massa släktingar som håller på Millwall FC. Alltså fick jag hålla på Millwall FC. Så trots att de spelar i blått och vitt, ägs av en US-amerikansk kapitalist och inte har nån som helst vänsterstämpel fick det bli detta lag från sydöstra London. Laget är dock starkt förankrat i arbetarklassen i södra och sydöstra London. Tidigare var det hamnarbetarnas lag och kallades ”The Dockers” dvs hamnarbetarna. Den östra läktardelen kallas idag Dockers som en hyllning till hamnarbetarna. Mina släktingar i London var förr i tiden, fram till 1970-talet, hamnarbetare varvid det föll sig självklart att de stödde Millwall. Laget ägs av Millwall Holdings Ltd som vars huvudägare är US-amerikanen John Berylson.

Skottland

I Skottland är det mycket enkelt att välja ett lag att hålla på. Celtic FC spelar i grönt och vitt eller grönt och svart. Klubben grundades av en katolsk förening med syfte att dra in pengar till välfärd för fattiga. Supportrarna står på vänster sida av den politiska skalan och klubben har förankring i arbetarklassen. Klubben är sen 1897 ett aktiebolag. Numera heter bolaget Celtic PLC och huvudägare är irländaren Dermot Desmond med 37,5% av aktierna. Christopher David Trainer äger 10,9% och James Mark Keane 6,25%. Familjen Keane har varit stora ägare i klubben sen 1897.

USA

I USA som jag regelbundet besöker finns det få medlemskontrollerade klubbar. I själva verket finns det bara en enda proffsklubb som kontrolleras av allmänheten. Det är också en fotbollsklubb. Fast det handlar förstås om amerikansk fotboll. Green Bay Packers är ett bolag som ägs av nästan 540 000 aktieägare och dessutom finns det rösträttsbegränsningar vilket gör att företaget är gemensamt kontrollerat. Dessutom har företaget bestämmelser om att det är ett företag utan vinstintressen (non-profit).

Det är också ett lag som har en viss arbetarförankring då det startades av arbetare på ett livsmedelsföretag, ett slakteri. Några vänstersupportrar har de inte. Men lagets färger är gult och grönt vilket ju är några av de färger som också GAIS har. Green Bay är en liten ort i Wisconsin. I Wisconsin har min dotter ett fritidshus (ligger dock långt fårn Green Bay) så varje gång jag är i USA brukar jag besöka delstaten ifråga.

Tyskland

När det gäller Tyskland är valet enkelt. FC St. Pauli. Framförallt är det en klubb med antifascistiska vänstersupportrar sen ett 40-tal år tillbaka. Klubben har tydligt tagit ställning mot rasism, fascism, sexism och homofobi. På det sättet har de blivit en av Tysklands allra populäraste klubbar. Det är som de flesta tyska fotbollsklubbar en medlemsstyrd klubb.

Klubben spelar numera i bruna hemmadräkter. Grymt fult. Bortadräkterna är vita. Men under huvuddelen av sin historia har de spelat i brunt och vitt. Supportrarna använder dock i allmänhet dödskalleflaggan. Antalet medlemmar i föreningen är 35 000.

Frankrike

I Frankrike har jag ofta deltagit i möten och demonstrationer finns det också väldigt få medlemsägda sportklubbar eller fotbollsklubbar. Det finns dock klubbar med vänstersupportrar som exempelvis Olympique Marseille och Red Star FC från St. Ouen i utkanten av Paris.

Red Star FC har gröna dräkter och ett klubbmärke med en röd stjärna i mitten. Laget är också känt för sina antifascistiska vänstersupportrar och arbetarklassförankring är stark. Klubben kallas ofta för Paris St. Pauli och har i likhet med den klubben aktivt tagit ställning för antirasism. antifascism och tolerans. Red Star FC ägs sen 2022 av ett US-amerikanskt investmentföretag som heter 777 Partners. Supportrarna av klubben, däribland vänsterledaren Jean-Luc Melenchon har protesterat mot uppköpte. Ett ganska lätt val trots allt.

Italien

I Italien så lärde jag känna en massa personer från Turin. Därför blev det naturliga valet Torino FC och den klassiska vänsterklubben AS Livorno Calcio valde jag därför bort. Torino FC är en klubb med tydlig arbetarklassförankring och de har supportrar som står till vänster politiskt. Det finns för övrigt många italienska klubbar med vänsterfans. Förutom de redan nämnda har vi Bologna FC, Atalanta BC, Genoa CFC, Modena FC och Empoli FC med flera. FC Torino ägs av U.T. Communications vars huvudägare är Urbano Cairo. Klubben spelar i rött och vitt.

Spanien

Spanien har två stora kända fotbollslag som är medlemsstyrda, Real Madrid CF och FC Barcelona. Inget av dem förknippas med vänstern. Det finns också ett lag i Madrid som traditionellt förknippas med arbetarklassen, Rayo Vallecano de Madrid SAD. Det är dock en privatägd klubb så den är inte aktuell att hålla på.

Däremot finns det en klubb i Barcelona som också förknippas med vänstern, Club Esportiu Júpiter (CE Júpiter). Klubben tog ställning för den spanska republiken gentemot Franco och falangisterna under det spanska inbördeskriget. Efter kriget tvingades de 1939 byta namn till CR Hérkules och deras symbol ändrades så att de katalanska flaggan inte användes. Laget tog tillbaka sitt gamla namn redan 1940 men inte. förrän 1991 tog de tillbaka sin gamla symbol. Det verkar vara en medlemsstyrd förening men jag är osäker på det.

Uruguay

När min mamma bodde i Hammarkullen hade hon en grannfamilj som kom från Uruguay. Mannen i familjen som hade arbetat på samma arbetsplats som jag själv senare kom att arbeta på, Saab:s växellådsfabrik i Göteborg. Han hade när miliären tog över i Uruguay varit med i styrelsen för motsvarigheten till LO och fackföreningsordförande på Coca Cola-fabriken. Flykten till Sverige gick via Argentina och hemliga utrymmen i diplomatbilar. Väl i Sverige fick de på en tid på Grand Hotel i Stockholm innan den hamnade i Hammarkullen i Göteborg. Han lärde mig vilket fotbollslag en skulle hålla på i Uruguay (själv håller han dock förmodligen på Cerro, men de spelar i blåvitt).

När jag senare besökte Uruguay gjorde jag också ett besök på Coca Colafabriken. I fikarummet där svarade jag på frågor om Sverige och annat. En av de första frågor jag fick var vilket fotbollslag i Uruguay jag stödde. Jag svarade att jag stödde Peñarol vilket mottogs med jubel. Klubben som heter Club Atlético Peñarol är i konkurrens med klubben Nacional landet största fotbollsklubb. De har gult och svart som sina färger, har arbetarklassförankring och är i likhet med flesta andra fotbollsklubbar i Uruguay en medlemsstyrd förening. Den har 85 000 medlemmar.

Argentina

När jag var Sydamerika besökte jag också Argentina och Chile samt mellanlandade i Paraguay. I fotbollstokiga Argentina valde jag också ett fotbollslag av sociala skäl. Boca Juniors, eller mer exakt Club Atlético Boca Juniors, som grundades i stadsdelen La Boca av hamnarbetare. Det är ett lag med en tydligt förankring i arbetarklassen och det är också en medlemsstyrd förening som alla fotbollsklubbar i Argentina.

Boca Juniors har 315 000 medlemmar. Deras färger är blått och gult efter den svenska flaggans färger. Enligt legenden ska medlemmarna vid nåt tillfälle ha beslutat att de skulle ta färgerna på flaggan från den första båt som kom in i hamnen efter ett möte som sina färger. Den första båten som kom in hamnen var svensk.

Grekland

Då jag varit mycket på Kreta , bott och arbetat där och dessutom pratar lite grekiska på kretensiskt vis så håller jag på ett lag från Kreta. Ergotelis FC, som egentligen heter Gymnastikós Sýllogos «Ó Ergotélis». Annars finns det en grekisk klubb vars supportrar anses vara vänster, AEK Athen.

Ergotelis grundades i huvudsak av grekiska flyktingar från nuvarande Turkiet. De tog öppet ställning mot militärjuntan som styrde Grekland mellan 1967 och 1974. I praktiken förbjöds klubben att verka under den tiden men de försökte överleva trots att ledning antingen förbjöds att vara aktiva eller åtalades. Först på 1990-talet hade klubben återhämtat sig och spelade återigen i nationella serier. Klubben spelar i svart och gult, med bortadräkter i vitt och gult.

Andra länder

I andra europeiska eller amerikanska länder har jag egentligen aldrig valt nån fotbollsklubb att hålla på men det finns en del kända klubbar vars supportrar är vänster. Däribland Standard Liège i Belgien, Esport Clube Bahia i Brasilien,  irländska Bohemians FC som är en medlemsstyrd förening, Hapoel Tel Aviv i Israel, Liverpool FC och Everton. Småklubbar finns det säkert mängder.

Läs också:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.