Fotbollslag att hålla på – Sverige och Göteborg

När det gäller att hålla på ett fotbollslag så har det varit en nästan nödvändig sak när jag arbetat på en lång rad industriarbetsplatser runtomkring i Göteborg. Jag valde tidigt GAIS. Kanske mest för att folk jag kände på vänsterkanten och de få släktingar som var intresserade av fotboll höll på dem. Det var också känt som ett lag som vänsterfolk och arbetare höll på. Valet var därför inte svårt.

Alternativet IFK Göteborg var ju tydligt ett lag för sossar och Örgryte IS var naturligtvis inte att tänka på. Numera bor jag dock i ett område där ÖIS en gång i tiden var den stora fotbollsklubben. De rekryterade många spelare från den lokala klubben IK Virgo.

När det gäller frågan om GAIS är ett arbetarlag eller inte och om de har supportrar med vänsteråsikter har det faktiskt gjorts en undersökning. Undersökningen omfattar de fyra stora göteborgsklubbarna vilket förutom de tre jag redan nämnt också omfattar BK Häcken.

GAIS som numera har den tredje största supporterskaran har det andelsmässigt högsta stödet i Östra Göteborg (Gamlestaden-Utby, Kortedala) och Angered (Hjällbo-Hammarkullen-Eriksbo, Lövgärdet-Trädgårdsgärdet-Rannebergen) plus Lunden-Härlanda-Överås och Björlanda. Det är i huvudsak arbetarområden. Inget annat lag har så tydlig koppling till arbetarområden.

Supportrar till GAS är i huvudsak lågutbildade, har låg eller hög inkomst är oftare vänster än höger, kommer huvudsakligen från arbetarfamilj, har alltid bott i Göteborg och har lågt förtroende för polisen. Det är helt klart en klubb för vänsterfolk och en klubb med arbetarförankring. Därvidlag skiljer sig GAIS tydligt från de andra göteborgsklubbarna.

Andra lags supportrar

BK Häckens supportrar uppger att de har vänsteråsikter men de har inte alls samma arbetarklassförankring som GAIS-anhängarna. ÖIS-supportrarna är motsatsen till de som stöder GAIS när det gäller nästan allt men de har också i allmänhet alltid bott i Göteborg. En majoritet av Häckens supportrar och hälften av IFK:s är inflyttade. Häcken har i stort sett inga supportrar utanför Hisingen och ÖIS har sitt sitt starkaste stöd i Örgryte, Lunden-Härlanda-Överås, Askim-Hovås och Rödbo-Kärra. IFK Göteborg har sitt starkaset stöd i överklassområden och invandrartäta områden, exempelvis Billdal, Askim-Hovås, Bergsjön och Agnesberg-Gårdsten-Angered C.

GAIS

En sak är klar. En vänstermänniska med förnuft och klasskänsla stöder GAIS. Det är det lag om har starkast koppling till arbetarklassen och vänstern. I alla fall i Göteborg. Kanske i hela Sverige.

Läs mer om fotboll