Bilbesiktningskorruption

Åklagare Hawjin Shamer väckt åtal i Uppsala tingsrätt i ett ärende som totalt omfattar 13 personer. En man i 40-årsåldern misstänks för 20 fall av grovt tagande av muta, 21 fall av osant intygande, grovt brott och ett fall av tjänstefel.

– Mannen misstänks för att ha tagit emot mutor under tiden då han arbetat som besiktningstekniker på ett bilbesiktningsföretag. Han har osant intygat att fordonen godkänts eller underkänts utan krav på efterkontroll, trots att fordonen inte varit föremål för en kontroll på en besiktningsstation eller i vart fall då bilarna inte kontrollerats på föreskrivet sätt. Mannen är också misstänkt för att ha utfärdat kontrollbesiktning för eget eller närståendes fordon, säger Hawjin Shamer i ett pressmeddelande. Han är senior åklagare vid Riksenheten mot korruption.

– Jag påstår att brotten är att anse som grova eftersom gärningarna innefattat missbruk av särskilt ansvarsfull ställning, ingått i en brottslighet som utövats systematiskt och inneburit en betydande risk för trafikfara. Jag menar också att den misstänkta mannen begick gärningarna med uppsåt, säger Hawjin Shamer.

Givande av muta

Totalt har också 11 personer åtalats för givande av muta, varav en också åtalades för medhjälp till grovt tagande av muta. Ytterligare en person åtalades i samma ärende för medhjälp till tagande av muta.

Åklagaren Hawjin Shamer har i fyra olika förundersökningar som utretts under två års tid nu åtalat totalt 37 personer. De har alla lämnat eller tagit mutor i samband med bilbesiktning. Flertalet bilar ska ha blivit godkända utan att de ens varit föremål för besiktning på bilprovningsstationerna. Eller så har de inte kontrollerats på föreskrivet sätt.

– Vad jag vet har det tidigare aldrig avslöjats så stora muthärvor med så många inblandade inom ett och samma bilbesiktningsföretag, säger Hawjin Shamer.

Det är uppenbart att det hela är en konsekvens av privatiseringen av bilbesiktningen. Anställda på bilbesiktningsföretagen kan skaffa sig extrainkomster. Företag kan skaffa sig konkurrensfördelar. Detta genom att göra det lättare att få bilen godkänd. Fler kunder ger dem större vinst. Vinstjakten ger därmed en direkt anledning till fusk och korruption.

Läs mer om korruption

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!