Litteraturprofilen som SVT granskat

Litteraturprofilen som SVT:s Uppdrag Granskning ska ha granskat är en så kallad agent. Dvs en person företräder författare i förhållande till förlag med mera. Vad de fått fram för uppgifter, varför de granskat honom eller vad det handla rom mera exakt är inte känt då ju SVT ställt inte visningen av programmet efter ett brev från agentens advokat, Johan Eriksson.

I brevet från advokaten antas att SVT:s granskning innehåller grova anklagelser som litteraturprofilen. Det påekas att sånt kan utgöra förtal. Om det är sant eller inte vet bara SVT och de som gjort granskningen. Vi andra får inte veta då sändningen av granskningen ställts in. En sak är dock klar. Makthavare måste kunna granskas. Och en litterär agnet är en makthavare inom kulturområdet.

Det hela har lett till en omfattande diskussion i media. En del menar att SVT måste visa granskningen. De manr också att SVT:s agerande är märkligt. Andra menar att det skulle vara förtal att göra det. För oss andra är det svårt att bedöma då vi ju inte vet vad granskningen handlar om och vad den tar upp.  Den granskade själv menar att programmet bara är fullt med grundlösa spekulationer, och har låtit sig själv intervjuas i P1 Medierna. Ett program som i sin tur anmälts till Granskningnämnden.

Den agent de ska ha granskat är Niclas Salomonsson på Salomonsson Agency. Han är ägare av företaget och är känd sen tidigare för att vid diverse tillfällen ha anklagat olika personer för förtal.

Tidigare förtalsdebatter

Han bland annat en krönika i SVD år 2007 där han anklagade författaren Unni Drougge för förtal. I inlägget erkänner han att han i sitt tidigare förhållande med Unni Drougge vid ett tillfälle år 2000 ska ha slagit till henne. Enligt Drougge handlade om misshandel. Han var då påverkad av alkohol och hade tydliga missbruksproblem enligt vad han skriver i debattartikeln. Han erkände, tog sitt straff och har sen dess inte begått nåt brott enligt vad han skriver. Han menar också att Unni Drougges förtalat honom i flera böcker.

Det hela, eller kanske vi ska säga hennes böcker om det hela, vållade en öppen debatt i media med flera inblandade. Jan Guillou som tog Niclas Salomonsson i försvar och menade att Drougges böcker var förtal, Unni Drougge själv som bland annat menade att Guillou förtalade henne och Lasse Winkler som skrev att Salomonssons affärsmetoder som minst sagt tvivelaktiga. Samt Niclas Samuelsson själv vilket jag redan berört.

Det.ledde bland annat till att Niclas Samuelsson stämde Svensk Bokhandels chefredaktör Lasse Winkler för förtal. Vid rättegången som ägde rum hösten 2009 friades dock Lasse Winkler från anklagelserna om förtal.

Läs mer om förtal


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.