Pyramidspelet Kambua och åtalet mot dess grundare

I mars väckte åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö åtal mot grundaren och företrädaren för företaget Kambua. Brottsmisstankarna gällde grovt bedrägeri mot 134 målsägande. Det handlade om ett investeringsbedrägeri i en påstådd spelverksamhet där målsägandena har investerat totalt cirka 85 miljoner kronor. Åklagaren har yrkat på skadestånd på minst 50 miljoner kronor.

Huvuddelen av målsägandena är bosatta i Sverige och ett mindre antal utomlands, framförallt i Danmark, Norge och Finland. Kambua har marknadsfört en investeringsprodukt som har utlovats kunna skapa avkastning från spel, så kallad sports trading, på olika bettingsajter. Företaget har påstått att de har tillgång till en unik programvara som årligen ger avkastning på 25 procent på insatt kapital.

– Någon fungerande programvara har dock inte kunnat konstateras och utredningen har visat att det överhuvudtaget inte har förekommit någon spelverksamhet, sa Mikael Pihl i ett pressmeddelande. Han är kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Investerarna har förbundit sig att låsa sina investeringar hos Kambua i minst två år. När investerarna har begärt att få sin utlovade avkastning har de bara fått tillbaka en del av pengarna eller inga pengar alls.

77 miljoner försvunna

Den misstänkta brottsligheten som omfattas av åtalet ska ha ägt rum mellan september 2014 och december 2019.

– Utredningen har visat att investerarna blivit vilseledda och att de utsatts för ett större så kallat Ponzi-bedrägeri, vilket innebär att investerarnas insatser och avkastning inte betalas från vinster i en spelverksamhet, utan från andra investerares insatta kapital, enligt Mikael Pihl.

Skadeståndsanspråken landade på minst 50 miljoner kronor och det tillkommer sannolikt anspråk från ett 20-tal målsäganden som företräds av ett i målet förordnat målsägandebiträde. Totalt har det nu kommit upp i totalt 77 miljoner kronor som försvunnit i bolaget. Enligt åklagaren investerade de målsägande totalt cirka 85 miljoner kronor.

En av de som investerade pangar var Jesper Parnevik. Även flera andra golfspelare och golfprofiler ska tillhöra de lurade. En annan stor investerare i Kambua ska enligt en del uppgifter vara en finländare som var inblandad i onecoin-bedrägeriet. Kambua ska också ha investerat i onecoin.

Bedrägeri

Grundaren av Kambua, Stefan Sandström (tidigare Stefan Glad), greps i maj 2020 men släpptes snart igen. Vid gripandet hade han en längre tid befunnit sig utomlands. Han hade under tiden ersatts av en annan man i ledningen av Kambua, En man som DN kallar Dubaimannen,

Dubaimannen dömdes två veckor senare till tio månaders fängelse för bokföringsbrott i en golfrörelsen i Traryd som han ägde. Tre miljoner hade försvunnit ur företaget och satts in på hans och familjemedlemmars konton. Detta utan att pengarna redovisats. Han förekommer bara i utkanten av Kambuautredningen är inte brottsmisstänkt i samband med denna.

Ingen verksamhet

Tidningen Realtid fick i samband med gripandet av Sandström tillgång material från företagets brittiska bank:

Det handlar om kontoutdrag som visar samtliga in- och utbetalningar under 2018. Kambua hade då ett konto i finansbolaget Nvayo Limiteds tjänst Aurae. Aurae hade i sin tur ett konto hos Barclays Bank.

Investerarna skickade pengar till Barclays-kontot men angav sedan Kambuas underkonto hos Aurae för att pengarna skulle hamna rätt.

[…]

Utdragen visar att drygt 7,9 miljoner euro betalades in på kontot under 2018. Ungefär lika mycket pengar betalades ut under året. Vid utgången av 2018 var tillgångarna bara drygt 5 000 euro. Som mest fanns det bara några miljoner kronor på kontot vid samma tidpunkt eftersom utbetalningar hela tiden gjordes under året.

Det syns få spår av någon förvaltningsverksamhet eller investeringar i sportspel. Visserligen skickas pengar till olika Kambua-bolag som i sin tur skulle kunna ha placerat pengarna men summorna räcker inte till för att på långa vägar ge den avkastning som Kambua utlovat.

Det visar sig istället att inkommande kundmedel regelmässigt används för olika typer av utbetalningar till nyckelpersoner i Kambua, men även för att täcka andra löpande kostnader.

Pengar går bland annat till grundaren Stefan Sandström med närstående bolag. Men även pr-ambassdörerna Tomas Brolin, J-O Waldner och Frank Andersson får löpande utbetalningar direkt från kontot. De tre sportstjärnorna fungerade som dragplåster för att locka nya investerare.

Även ishockeyklubben Kalmar Hockey, som Kambua sponsrade, fick stora utbetalningar under 2018. Pengar som till synes direkt kommer från investerarnas insatta medel.

Ponzibedrägeri

De tre nämnda sportprofilerna är vad jag förstår inte misstänkta för brott. Enligt åtalet har det aldrig funnits nån egentlig verksamhet i Kambua utan det har varit ett rent pyramidspel, ett så kallat Ponzi-bedrägeri. Detta förnekas av den åtalade huvudmannen Sandström som förnekar att det förekommit nån form av brott i sammanhanget. Hela Kambua-affären liknar Obol-bedrägeriet och bedrägeriet i spelklubben Zaldo.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!