Företagsägda fotbollsklubbar i Sverige

Det finns inga helt privata fotbollsklubbar i Sverige. Däremot finns det klubbar som till 49% ägs av privatpersoner eller företag. De är AIK Fotboll AB, Djurgårdens Elitfotboll AB, Hammarby Fotboll AB, HBK Elitfotboll AB, ÖSK Elitfotboll AB, DK Elit AB, Östersunds FK Elitfotboll AB och Athletic Eskilstuna AB. De flesta av dessa fotbollsbolag finns i Stockholmsområdet (Stockholm, Uppsala, Eskilstuna). Dessa klubbar bedriver elitfotbollsverksamhet. Noterbart är att inga klubbar i Göteborg eller Malmö har elitfotbollsverksamhet i bolagsform.

Några av dem har stora externa ägare med större delan av kapitalet men en minoritet av rösterna såsom Hammarby Fotboll AB och Athletic Eskilstuna AB, andra såsom AIK Fotboll AB har en stor del av kapitalet ägt av utomstående investerare men ingen dominerande privat ägare. Både Hammarby, AFC United och Dalkurds elitfotbollsverksamheter kontrolleras i praktiken av de privata investerarna och inte av medlemsföreningen. Åter andra ägs helt eller nästan helt av moderföreningen. Formellt måste en ideell förening kontrollera 51% av rösterna i ett aktiebolag som ska bedriva fotbollsverksamhet i Sveriges seriesystem.

Hammarby Fotboll AB

Hammarby IF är en så kallad alliansförening där olika sektioner utgör egna föreningar med egna styrelser. En av de ingående föreningarna är Hammarby IF Fotbollförening. Det finns också en central styrelse för Hammarby IF.

I Hammarby Fotboll AB som bedriver elitfotbollsverksamheten i Hammarby IF finns sex ägare. Hammarby IF Fotbollförening som kontrollerar 51,24% av rösterna och 34,41% av kapitalet, Anschutz Entertainment Group Sweden AB (AEG Sweden) med 45,7% av rösterna och 47,5% av kapitalet. Fyra andra mindre delägare kontrollerar resten. En av dem är Investment AB Bajenborgen. AEG Sweden ägs i sin tur till 50% av Anschutz Entertainment Group Inc i USA och till 50% av FC Zlatan AB. Det sistnämnda bolaget ägs av Zlatan Ibrahimovic.

Styrelsen i Hammarby Fotboll AB består av Mattias Fri (ordf), Paul Reeve (AEG), Binyam Tekeste (AEG, FC Zlatan), Gael Casseli (AEG), Martin Nilsson (Bajenborgen), Fredrik Österberg (HIF FF), Mikael Samuelsson (HIF FF) och
Nina Jonsson (HIF FF). Privata kapitalägare har majoritet i styrelsen. VD är Richard von Yxkull och vice VD Markus Nilsson. Styrelsen i Hammarby IF FF består för sin del av Mattias Fri (ordf), Peter Granström, Nina Jonsson, Patrik Niklasson, Wayne Seretis, Mia Lindberg och Suleyman Sleyman som ordinarie ledamöter med Py Börjeson och Cecilia Hager som suppleanter. Björn Ekblom är hedersledamot.

AFC Eskilstuna

Ett annat fotbollslag med en liknande struktur som Hammarby är AFC Eskilstuna. Elitfotbollsverksamheten bedrivs i Athletic Eskilstuna AB som till 51% ägs av Athletic FC Eskilstuna och till 49% av Alex Ryssholm. Det är möjligt att en del av den sistnämndes andel numera kanske ägs av AFC Transferintressenter AB som ägs av WWT Administration AB vilket i sin tur ägs av Svenne Granberg.

Athletic FC Eskilstuna är formellt en medlemsförening. Det är dock tveksamt om AFC FC Eskilstuna faktiskt fungerar som en riktig medlemsförening. Styrelsen i AFC FC Eskilstuna består av Alex Ryssholm, hans fru Olga Åstedt, Joakim Bokvist, Tommy Sundholm och Caroline Bäckman. Styrelsen i Athletic Eskilstuna AB består av Alex Ryssholm, Olga Åstedt och Velimir Jurkovic. Mikael Larsson är VD.  Klubben och fotbollsbolaget kontrolleras i praktiken av Alex Ryssholm.

DK Elit AB

DK Elit AB är ett företag som driver eltifotbollsverksamheten inom Dalkurd FF som kontrollerar 51,05% av företaget. Resterande 48,95% kontrolleras i huvudsak av Kawa Junad, en irakisk telekommiljardär. Föreningsstyrelsen (Dalkurd FF) består av Bawer Alacabek, Jila Hamad, Mehmed Tas, Peshraw Azizi, Lillos Kasem och Malin Ericsson med Mohamed Osman och Aathias Ahlnander som suppleanter. Styrelsen i DK Elit AB består av Sarkad A Junad och Serdar Aydin med Haidar Darab som suppleant.  Bolaget kontrolleras i praktiken inte av föreningen utan av familjen Junad.

AIK Fotboll

AIK är precis som Hammarby IF en alliansförening där olika sektioner är egna föreningar. En av dessa föreningar är AIK Fotbollsförening. Det finns också en central styrelse för AIK.

I det publika och börsnoterade företaget AIK Fotboll AB kontrolleras 52,8% rösterna av AIK Fotbollsförening (AIK FF) som dock bara har 10,1% av kapitalet. Resten ägs av privata ägare eller företag. Fabege AB innehar 18,5% av kapitalet men bara 8,8% av rösterna, Torbjörn Törnqvist har 8,8% respektive 4,9%, Nordnet 6,7% resp. 3,5%, Lars Nylén 5,0% och 2,6%. Sip 203 äger 4,7% och 2,5%. B-aktierna i AIK Fotboll AB är börsnoterade på NGM. AIK Fotboll AB handhar AIK:s elitfotbollsverksamhet.

Styrelsen i AIK Fotboll AB består av Robert Falck (ordf), Ulf Gösta Nilsson, Stefan Lundin, Tomas Franzén, Marianne Bogle, Anders Appell, Kerem Yazgan, Pär Henriksson, Anna Magnusson och Joen Avestad. VD är Manuél Lindberg. Det är samma personer som sitter i styrelsen för AIK FF med ett undantag, Ulf Gösta Nilsson är utbytt mot Robert Lison Svanström.

Östersunds FK

Östersunds FK Elitfotboll AB  är också ett publikt företag. 7% av rösterna i företaget kontrolleras av ett stort antal företag och privatpersoner. Östersunds FK är dock huvudägare med 93% av rösterna i bolaget. Fotbollsverksamheten bedrivs i Östersunds FK Elitfotboll AB.

Styrelsen i bolaget består av Tom Pripp (ordf), Tommy Holmgren, Katarina Magnusson, Tomas Falkensson och Magnus Trense. VD är Peter (Peja) Lindholm. I Östersunds FK sitter Bengt Olofsson (ordf), Åsa Gunnarsson Bromée, Åsa Trolle, Tomas Falkensson, Ulf Ringdahl, Johan Lidenmark och Joakim Castberg i styrelsen.

Djurgårdens Elitfotboll AB

Djurgårdens Elitfotboll AB som bedriver elitfotbollsverksamheten inom Djurgården är ett helägt dotterbolag till Djurgårdens IF Fotbollsförening. Trots bolagisering finns det alltså inte några privata ägarintressen i bolaget. Djurgårdens IF FF är en av flera föreningar som ingår i alliansföreningen Djurgårdens IF där det också finns en central styrelse

Styrelsen i Djurgårdens IF FF är Lars-Erik Sjöberg (ordf), Lars-Erik Sjöberg, Petra Wester, Cecilia Lannebo, Mikael Pawlo, Mattias Jonsson, Poya Motai och Linda Wijkström. Pelle Kotschack är hedersledamot. Djurgårdens Elitfotboll AB har exakt samma styrelse minus hedersledamoten. VD är Henrik Berggren.

HBK Elitfotboll AB

Halmstads BK har för sin del också ett helägt dotterbolag, HBK Elitfotboll AB, som bedriver elitfotbollsverksamheten. Styrelsen i HBK består av Elle Nilsson (ordf.), Tommy Andersson, Niels Berger, Cecilia Jönsson, Tommy Jönsson, Måns Persson och Bengt Sjöholm. Exakt samma personer utgör styrelsen i HBK Elitfotboll AB.

ÖSK Elitfotboll AB

ÖSK Elitfotboll AB som driver elitfotbollsverksamheten ägs helt av Örebro SK Fotbollsklubb. Örebro SK FK är en av flera föreningar som ingår i alliansföreningen Örebro SK. Styrelsen i Örebro SK Fotbollsklubb utgörs av Lars Larsen (ordf), Karin Sliwinska, Staffan Olsson-Werme, Kristian Hugmark, Johan Görtz, Erik Tengroth och Martin Matteusson. Exakt samma personer utgör också styrelsen i ÖSK Elitfotboll AB.

Övrigt

Tidigare har även IK Sirius haft ett aktiebolag som bedrivit fotbollsverksamhet. Bolaget startades 2007 men las ner 2012. Det är också mycket vanligare att elitishockey driv i form av aktiebolag än att fotbollsklubbar gör det.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!