Cannabismånglarna – Aureum/Aurea

Aureum Life Investments AB är ett företag som säljer cannabispreparat i hälsosyfte. Bolaget har idag två dotterbolag, Aureum Healthcare AB och Aureum Pharma AB. När den lilla koncernen var ny hette det senare bolaget troligen Aureum Agricol AB och hade formellt en annan ägare än de andra bolagen. Planerna var också stora. Koncernen bedriver läkarverksamhet och försäljning av cannabispreparat.

Stora planer

De skulle anlägga cannabisodling i Grekland år 2019 och annonserade efter odlare. Vid tidpunkten angav de att de skulle han 400 anställda inom tre år. De enda anställda som verkar finns är 3 stycken i dotterbolaget Aureum Healthcare AB. De uppgav sommaren 2019 också att de hade flera cannabisprodukter de skulle lansera såsom cannabis-snus (som de kallade auresacculin), cannabiste (aureteen) och cannabiskapslar (aurenelin). Dessa läkemedel har aldrig skapats och aldrig omnämnts i övrigt. Företagen i den lilla koncernen hade inte heller nåt tillstånd att hantera läkemedel år 2020.

Utöver detta planerades konferenser om cannabis med mera. Ingen av de planerade projekten och aktiviteterna har ägt rum. År 2020 var Therese Nader VD för Aureum Life investments AB och Aureum Healthcare AB samt VD för Lagerstore AB. Andreas Andersson Mikulic var suppleant i samtliga tre bolagsstyrelser. Benämndes som odlingschef på företagets hemsida. Thomas Edlund var styrelseledamot i Aureum Agricol AB och ägde bolagets samtliga aktier. Han satt dessutom i styrelsen för 15 andra bolag i ett flertal olika branscher.

Aureum Healthcare AB ägdes enligt årsredovisningen från 2019 av Tomresegruppen AB, vars styrelse utgjordes av Therese Naders bror Thomas Tåhlner Melefors och dennes sambo Funda Aybar. Funda Aybar satt även i styrelsen för Lagerstore AB. Presstalesman för Aureumbolagen var vid tillfället en man vid John Larsen.

Aureum idag

Idag är Therese Nader fortfarande VD i Aureum Life investments AB.  Hon är också företagets enda styrelsemedlem. Dessutom är hon VD och styrelseledamot i Aureum Pharma AB. Erik Befrits är suppleant.  I Aureum Healthcare AB är Angelica Örnell VD och styrelseledamot med Thomas Tåhlner Melefors som styrelsesuppleant. I bolaget Aurea Care AB är Angelica Örnell styrelseledamot och Therese Nader suppleant. Detta bolag som startades 2021 har skulder hos Kronofogden. Det har de andra bolagen också. Eller så har de haft skulder. Verksamheten verkar inte gå speciellt lysande. Presskontakt idag är Christian Engström som tidigare satt i EU-parlamentet för Piratpartiet.

Kanske är det därför bolagen ägnar sig åt märkliga och felaktiga betalningskrav med väldigt kort kredittid för skickade fakturor och ständiga hot om inkasso. De olika företagens verksamhet har dessutom stängts ner av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Stängd klinik

Hösten 2022 stoppades klinikens rätt att skriva ut recept inom läkemedelsförmånen, alltså högkostnadsskyddet. Region Stockholm menade att Aureum Healthcare inte följde läkemedelslistan och hade brister i journalföringen. Beslutet rivs upp av Socialstyrelsen.

När tillsynsmyndigheten Ivo presenterade sina slutsatser efter att han granska verksamheten i Aureum Healthcare framkom en bild av en mottagning som skrev ut cannabis till alla som betalade. De skrev ut cannabis till kända missbrukare och ett flertal barn. På en slumpvis utvald dag fick samtliga 43 patienter som sökte hjälp cannabis utskrivet. Något fysiskt möte behövdes inte utan allt skedde via telefon eller videolänk.

60 patientfall granskades noga av Ivo. De konstaterade att inte en enda av de aktuella patienterna borde ha fått cannabis på recept. Den 20 oktober 2022 förbjöds Aureum Healthcare att bedriva vård:

Till tidningen Syre säger då företagets presskontakt Christian Engström, före detta Piratpartiet, att allt beror på att Region Stockholm och Ivo ogillar cannabis:

– Det hänger ihop med synen att ”knark är bajs”, säger han, och gör klart att bolaget inte har några planer på att sluta öppna kliniker.

Under det enda hela kalenderåret man höll öppet, 2021, omsatte man 2,4 miljoner kronor och gjorde en vinst på 640 000 kronor.

Ny klinik

Efter nedstängningen öppnade en ny klinik på Södermalm. Nu i regi av bolaget Aurea Care AB som startats året innan. I februari 2023 öppnades en ny klinik i Kristianstad. Något som lett till nya anmälningar:

Efter att Aureum Healthcare förvandlats till Aurea Care börjar kritiken från patienter att trilla in. Den nya cannabiskliniken har utan godkännande tagit över alla journaler från den gamla, och skickat ut kallelser. Det har lett till flera anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten, som har inlett en granskning.

Men mest kritik får hanteringen av betalningar, vilket ett tiotal patienter anmält till Ivo och Allmänna reklamationsnämnden.

Läs mer:

PS. Ägare av Aureum Life Investments AB år 2023 enligt uppgifter som tidningen ETC tagit fram:

  • Henrik Jacobsson, 215 aktier
  • Thomas  Melefors via Lagerstore AB , 215 aktier
  • Ex-advokat 59 år gammal, 150 aktier
  • Angelica Örnell, 120 aktier
  • Alexander Östling, 100 aktier
  • Erik Befrits, 100 aktier
  • Henrik Lund Uth via Hemar ApS, 82
  • Anne Bornø Andersen via Ethican ApS, 82
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!