Snart dags för damernas VM

Redan 1930 anordnades första fotbolls-VM för herrar där Uruguay på hemmaplan i finalen  besegrade grannlandet Argentina med 4-2. VM för damer har långt färre år på nacken. Det första mästerskapet ägde rum 1991, med  USA som segrare efter finalvinst mot Norge. VM har därefter gått av stapeln vart fjärde år.

Mest framgångsrika nation har USA varit med totalt fyra segrar, bland annat vid de två senaste mästerskapen 2015 och 2019. Landet har också lyckats placera sig som medaljör vid alla hittills hållna VM. Utöver USA kan Tyskland stoltsera med två segrar samt Norge och Japan med vardera en. För svensk vidkommande var landslaget bara en hårsmån från att 2003 ro hem hela turneringen när finalen mot Tyskland förlorades med 2-1 efter en gastkramande förlängning.

VM i Australien och Nya Zeeland

Årets VM arrangeras i samarbete mellan Australien och Nya Zeeland under perioden 20 juli-20 augusti. 32 nationer är kvalificerade där det via gruppspel kommer att utkristallisera sig 16 lag, varefter utslagsspel leder fram till att segraren koras vid finalen i australiska Sydney, 20 augusti.

Förhoppningsvis ska årets VM slutligen radera ut all styvmoderlig behandling av damfotbollen. Arrangemanget väcker ett enormt intresse i hela vår värld. Redan har 1,1 miljoner biljetter sålts till de 64 matcherna –  ett snitt på nästan 18 000  –  flera veckor innan det hela tar sin början, i kombination med sannolikt flera 100 miljoner TV-tittare och digitala följare

Vem kommer dra det längsta strået denna gång? Jag skulle vilja hålla Spanien som knapp favorit. Landet har dock inte någon de stolta anornas historia att falla tillbaka på. Så sent som 2015 begicks debuten i slutspelssammanhang och den mest framskjutna prestationen är åttondelsfinalen vid förra mästerskapet. Men laget har under senare år befunnit sig i en stark positiv utveckling.

I  EM-22 skakade man blivande segraren England i en tät kvartsfinal och Barcelona har etablerat sig som världens bästa  klubblag. Många håller dessutom mittfältsmotorn Alexia Putellas som världens bästa spelare. Den nation som kanske främst kan utmana är Tyskland. Laget har efter några relativt magra år klarat sig genom en generationsväxling och var förra året snubblande nära att hemföra EM-finalen.

Sveriges chanser

Vad kan vi då förvänta oss av Sverige? I OS 2021 föll laget på mållinjen i finalens straffsparksläggning mot Kanada, men förra årets EM var svagare när laget i semifinalen mot England föll med närmast förnedrande 0-4 mot England.

Och visst kan landslaget även denna gång vara med och kämpa om medaljerna, om man lyckas räta ut ett antal frågetecken; som att speluppläggaren Kosovare Asllani blir fri från sina skadebekymmer, att Filippa Angeldal kan ta över efter Carolina Seger som mittfältsnav, och att duon Zecira Mušovic och Jennifer Falk klarar av att axla Hedvig Lindahls fallna mantel mellan stolparna.

Det ska emellertid bli ytterst spännande att se vad trion Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Olivia Schough förmår åstadkomma framåt, om dessa tre väl kuggar samman kan till och med vägen mot guld öppnas. Sedan måste även försvarsspelet vässas betydligt i förhållande till förra årets EM där det sviktade betänkligt när England skåpade ut oss.

Gerhardssons försiktighet

Slutligen finns det anledning att rikta kritik mot förbundskapten Peter Gerhardsson för ett alltför stort mått av försiktighet vid uttagningen av VM-truppen, lite enligt devisen ”bättre en fågel i handen än tio skogen”.Visst har numera USA-proffset Sofia Jakobsson med sin snabbhet vid flera tillfällen skapat djupa revor i motståndarnas backlinjer, men trots allt är det nu några år sedan som hon verkligen stack ut med denna färdighet.

Det är därtill även ett tag sedan som skadedrabbade Lina Hurtig, i rollen som central målgörare, befann sig i toppform. Men varför vågar inte Gerhardsson satsa på den nya kometen Rosa Kafaji? 19-åringen har under vårsäsongen nätat 14 gånger för sitt Häcken och hade passat som hand i handske som oberäknelig och farlig inhoppare.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll