Drygt 70 procent av Sveriges yta är täckt av skog, vilket gör landet till Europas näst mest skogrika land, strax efter Finland. Av Sveriges totala landyta på närmare 41 miljoner hektar räknas cirka 28 miljoner hektar som skogsmark. Skogsindustrin är också Sveriges viktigaste industri. Skogen är Sveriges motsvarighet till Norges olja. Men bättre. Den tar inte slut om den sköts ordentligt.
Nästan hälften av Sveriges skog ägs av privatpersoner. I många familjer går skogen i arv och brukas i generation efter generation. En fjärdedel av den svenska skogen ägs av privata skogsbolag. Den sista fjärdedelen ägs bland annat av staten, kommuner och Svenska kyrkan.
Internationellt sett är det ganska ovanligt att privatpersoner äger skog. I Centralasien, Ryssland och Afrika ägs nästan all skog av staten och i Kanada äger staten 93 procent av skogen, medan siffran ligger på 68 procent i USA. I Europa är det dock lite vanligare med privata skogsägare. 56 procent av skogen i Europa är i privat ägo.
Skyddad skog
Sammantaget är cirka 25 procent av den svenska skogsmarken är undantagen från skogsbruk enligt skogsindustrin. Skogen kan vara formellt skyddad (till exempel nationalparker och naturreservat), eller frivilligt avsatt (skogsägaren undantar arealer). Eller så kan det vara så kallad improduktiv skogsmark, dvs skog på magra marker där trädens sammanlagda tillväxt understiger en kubikmeter per hektar och år. Den brukas i allmänhet inte heller. Men den kan i likhet med frivilliga avsättningar ändå avverkas. Så det är i verkligheten mindre än 25% av skogen som är skyddad. Enligt Naturskyddsföreningen är det faktiskt bara 6% av den produktiva skogen som har ett formellt skydd.
De senaste 100 åren har mängden skog fördubblats i den svenska skogen enligt skogsindustrin. Tillväxten i de svenska skogarna är större än avverkningen. Siffrorna avser produktiv skogsmark och är de senaste siffrorna som finns tillgängliga enligt Riksskogstaxeringen. Naturskyddsföreningen menar att detta är falskt. De anser att det måste göras skillnad mellan virke och skog. Det som har ökat de senaste hundra åren enligt dem är volymen virke. Skog är mer än ett virkesförråd är deras åsikt. Under samma period som virkesvolymen ökat har skogens biologiska mångfald minskat drastiskt.
Hållbart skogsbruk
I ett hållbart skogsbruk måste också förutsättningarna för biologisk mångfald upprätthållas. Idag är skogsbruket istället ett hot och missgynnar många skogslevande arter. Det räcker alltså inte med att det planteras nya träd efter avverkning. Sen 1950-talet har över 60 procent av Sveriges skogar har kalhuggits enligt Naturskyddsföreningen. Det drabbar de många arter som är beroende av att miljön de lever i är ständigt trädbevuxen. Skogarna som anläggs efter avverkning blir också något helt annat. En naturskog som aldrig kalavverkats innehåller ofta både levande och döda träd av flera olika arter i skiftande ålder och storlek. En enformig trädplantering saknar många av de livsmiljöer som hundratals arter är beroende av.
Andelen lövträd har ökat i Sverige. Sen 1990 har den ökat med cirka 53 procent och utgör idag 18 procent av det totala virkesförrådet på svensk skogsmark. Sen 1985 har andelen lövträdsdominerad skog för landet som helhet ökat från 6,5 till 8,9 procent av skogsmarkens areal.
Läs mer:
- Vem ska bestämma i skogen?
- Ska vi elda upp träden eller låta skogen stå?
- De stora ägarna av den svenska skogen och skogsindustrin
- Den svenska skogen har nästan aldrig varit naturlig
- Enfald istället för mångfald i skogen
- Skogen är skapad av människan
Jag skriver för närvarande också på en serie om vilka som ägt och exploaterat den svenska skogen de senaste 15 åren. Bolagen, kapitalisterna, företagen, familjerna och bruken. Läs.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.