Toppinkomsttagarnas andel av hela befolkningens inkomst är en vanlig indikator på inkomstfördelningen i ett land. SCB har tittat närmare på vilka personer det är som utgör ”topprocenten”, det vill säga den hundradel av befolkningen som har de högsta inkomsterna. Siffrorna gäller för år 2021, då en procent av befolkningen i åldern 20 år och äldre motsvarade 79 200 personer. Gränsen för att ingå i topprocenten var en årsinkomst på minst 1 215 000 kronor.
– 77 procent av hundradelen med högst inkomst var män år 2021. Medianåldern var 51 år, men den enskilt vanligaste åldern var 48 år för män och 49 år för kvinnor, säger Peter Gärdqvist i ett pressmeddelande. Han är utredare och arbetar med inkomststatistik på SCB.
Åldersfördelningen är relativt sammanpressad i hela gruppen. Två tredjedelar av de 79 200 personerna med högst inkomst var 40–59 år. Endast 750 personer var under 30 år.
– Drygt 5 000 personer i topprocenten var 70 år och äldre, det vill säga en bit över den vanliga pensionsåldern. I många fall är det tack vare höga tjänstepensioner som de äldre tillhör inkomsttoppen, men det finns även personer med höga löneinkomster och företagarinkomster i denna grupp, säger Peter Gärdqvist.
Även när det gäller ledningspositioner i svenska börsföretag dominerar männen stort:
När det gäller kvinnor i bolagens företagsledningar överlag syns dock ett framsteg. Idag har 25 procent av bolagen jämställd ledning, vilket definieras som att inget av könen har mindre än 40 procent av platserna. I föregående årsrapport var siffran 19. Andelen kvinnor i bolagens ledningsgrupper är idag 28 procent.
Siffrorna på andelen kvinnor kommer från en rapport som stiftelsen Allbright gjort.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.