Skärpt straff för grova vishingbedrägerier

Göta Hovrätt har skärpt straffet för en 41-årig man som haft en ledande roll i 18 grova bedrägerier riktade mot äldre personer. Hovrätten har dömt mannen till fängelse i 4 år och 4 månader. De beslutade också att han ska vara fortsatt häktad.

Norrköpings tingsrätt dömde en 41-årig man för 18 grova bedrägerier till fängelse i 3 år 10 månader. Vid brotten har äldre personer i telefonsamtal blivit lurade till att använda bank-id eller bankdosa så att gärningsmännen kunde komma över pengar på deras bankkonton. Denna form av bedrägeri brukar kallas vishingbedrägeri.

Den åtalade överklagade till hovrätten och ville bli frikänd. Samtidigt begärde åklagaren att hovrätten skulle skärpa straffet.

Hovrätten anser att bedrägerierna har genomförts inom ramen för en organiserad brottslig verksamhet. Det har krävts delaktighet av flera personer som spelat olika roller för att brottsplanen skulle kunna genomföras. Åklagaren anses ha bevisat att 41-åringen vid varje åtalspunkt har haft rollen som organisatör. Dessutom att han har agerat tillsammans och i samförstånd med andra vid brotten. Även hovrätten dömde därför mannen för 18 grova bedrägerier.

– Den tilltalade har organiserat en brottslig verksamhet som hänsynslöst har varit inriktad på att lura till sig pengar av äldre personer. Med hänsyn inte minst till den tilltalades ledande ställning i verksamheten skärper hovrätten straffet till fängelse i 4 år 4 månader, säger hovrättslagmannen Niklas Rundberg, som var rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Domen omfattade även fyra fall av penningtvättsbrott. Mannen ska vara häktad tills fängelsestraffet får verkställas.

I domen prövade hovrätten även frågor om skadestånd till brottsoffren. I dessa frågor har hovrätten fastställt tingsrättens domslut.

Läs mer om bedrägerier

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!