Ett vindkraftsföretag vill bygga en vindkraftpark en bit väster om Öckerö (egentligen är det två olika bolag som vill bygga på området). Del handlar det om Eolus Vind AB med sitt projekt Västvind, dels om Zephyr med sitt projekt Poseidon Syd. Poseidon Syd omfattar dock bar en del av samma område som Västvind som dessutom ligger utanför territorialvattengränsen.
Vindkraftverken som Eolus Vind AB vill bygga skulle kunna ge el till ungefär 1 miljon villor. De skulle synas från Rörö, Hyppeln och Ersdalen på Hönö om vädret är fint och det inte finns nåt soldis. De skulle också kunna ses från grenen i Skagen. Det föranleder en del människor att gnälla och klaga:
20 meter bort bland bohusgraniten soltorkar Gunilla Johansson med sällskap, och hon är lika bestämd – åt andra hållet.
– Jag flyttade hit ut för att få lite lugn och ro, nu ser jag rakt ut till Vinga, och jag skulle gråta om de här vindkraftverken skulle synas, så jag säger nej! Ja, jag får väl kallas grinig och motvalls, säger hon och skrattar.
Invändningen är märklig. Hon kanske är ute i Ersdalen några gånger om året och Vinga ligger inte åt samma håll som vindkraftverken. Vinga ligger åt söder och dessutom inte så långt från Hönö så vindkraftverken uppe i nordväst och mycket längre bort skulle kunna störa den utsikten.
Karlatornet
Om hon vände sig om och tittade in mot land skulle hon dessutom se Karlatornet i Göteborg. Jag har aldrig hört nån gnälla över det. Det sticker upp över allt annat och syns i princip i hela skärgården. Inte heller lär lugnet störas av några vindkraftverk långt ute till havs. Så varför upprör några vindkraftverk som en ser några gånger om året mer än ett höghus som ser ut som en jättegylf och som alltid syns? Det är för mig obegripligt. Vindkraftverken är en bra grej. Karlatornet är bara högt och onödigt.
En del av Västvind skulle hamna i Kungälvs kommun som är positiv till det hela. Huvuddelen av vindkraftsparken skulle dock hamna i Öckerö kommun som är mer negativa. En mindre del skulle hamna utanför territorialvattengränsen vilket gör att det är en statlig angelägenhet. Hur försvaret ställer sig är mera oklart men de är ofta negativa till vindkraftsparker till havs.
Fisket
När det gäller fisket så ligger på Västvind på en plats som påverkar kräftfisket. Men det är inte så stort att det är nån enorm påverkan. På grund av detta är Eolus Vind beredda att betala kompensation till yrkesfiskarna:
För att skynda på erbjuder Eolus ekonomisk kompensation, både till fiskenäringen och till Försvarsmakten.
”Bolaget är berett att erbjuda vidtagande av såväl skäliga åtgärder som ekonomisk kompensation för den skada som den ansökta verksamheten föranleder för fiskenäringen”, står det i Eolus tillståndsansökan. Bolag skriver också att det är ”villigt att exempelvis i skälig utsträckning bekosta förstärkning av Försvarsmaktens radar eller annan utrustning om den riskerar att påverkas.”
– Vi vill verkligen få till den här överenskommelsen, vi vill samverka. Som bransch skjuter vi oss själva i foten annars, säger Anna Lundsgård, Eolus chef för havsbaserad vindkraft.
Peter Ronelöv Olsson från Sveriges Fiskares PO (SFPO) är positiv till förslaget om ekonomisk kompensation:
– Det är första gången någon vindkraftsbyggare fört upp frågan om intrångsersättning med oss. Det är förstås uppskattat. Men i grunden är det inte nytt, fiskare i Östersjön har ersatts när det lagts ner gasledningar.
Läs mer:
- 6 vindkraftsprojekt i Skagerak och 4 i Kattegatt
- Planerade havsbaserade vindkraftsparker
- Fiskare i protest mot vindkraft
- Vindkraftsparkerna som kommer att slå mot fisket
- Yrkesfiskare missnöjda med vindkraftsbeslut
- Havsbaserad vindkraft och dess konsekvenser
- Den oärliga marina vindkraftsindustrin
- Vindkraftsföretagen uppträder nonchalant mot fisket
- Vindkraft är bra för garnfisket
- Ekologiskt hållbar vindkraft i Östersjön
- Vindkraft ska inte byggas i viktiga områden för fisket
- Havsbaserad vindkraft och fiske
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.