Vapenhjälpen till Ukraina och Socialistisk Politik

Håkan Blomqvist från Socialistisk Politiks ledning blir alltmer krystad i sina försök att försvara Socialistisk Politiks vägran att stötta Ukraina i försvarskriget mot Ryssland. I förra veckans Internationalen (34/2023) skriver Håkan Blomqvist:

Samtidigt pressar de ökade militära kostnaderna redan sargade välfärdssystem och knappa hushållsbudgetar. Samma vecka som Dagens Nyheter avslöjade den ökade omfattningen av det militära stödet till Ukraina, som nu når den hisnande summan 20 miljarder kronor, publicerade Sveriges Lärare en helsidesannons i dagspressen. Budskapet var tydligt och oroande: Skolsektorn brottas med ett betydande underskott, uppskattat till 25,4 miljarder kronor. Samtidigt väljer regeringen att sänka skatterna för de högst betalda och vägrar att röra bankernas rekordvinster. Krigets logik maler obönhörligt vidare, frågan är hur länge och till vilken gräns.

Lägg märke till att han skriver att ”Dagens Nyheter avslöjade den ökade omfattningen av det militära stödet till Ukraina” (min kursivering), och antyder alltså att detta var något slags scoop. Men den som går in på regeringskansliets hemsida ser att källan till siffran är just den svenska regeringen, och alltså inte var någon hemlighet som behövde avslöjas.

Det mest fantastiska är att Blomqvist väljer att kontrastera ”den hisnande summan 20 miljarder kronor” i militärt stöd till Ukraina mot skolsektorns underskott på 25,4 miljarder kronor. Det är ju ett beprövat sätt att argumentera, att peka på jämförelser mellan hur offentliga medel anslås till ändamål som man ser som behjärtansvärda respektive överflödiga.

Vapenhjälpen

Så vad Blomqvist alltså antyder är att den svenska skolans nedrustning indirekt beror på den ”hisnande” vapenhjälpen till Ukraina.

Det är en sorglig och minst sagt märklig argumentation. Framför allt därför att som regeringen skriver på sidan ovan: ”Andelen av det militära stödet som består av vapen och utrustning uppgår till ett värde av ca 19 miljarder kronor.”

Detta handlar alltså om något som knappast belastar regeringens budget alls. Det handlar om befintliga vapenförråd som ligger i malpåse. Kostnaden för skattebetalarna blir därmed nära noll. Visserligen är det väl troligt att regeringen så småningom kommer att göra nya beställningar av vapen för att fylla ut vad man bedömer som luckor i det svenska försvaret, men detta är ju en politisk fråga inför framtida budgetar.

Men Blomqvist tycker kanske att artilleripjäser, stridsvagnar, granatgevär, pansarvärnsrobotar och minröjningsutrustning skulle behövas bättre i den svenska skolan? Ursäkta, men jag tror inte att det var det som Sveriges lärare efterlystes.

Den typen av utrustning är säkert välkommen i dagens ryska skola där den militära träningen nu blivit helt central. Men där är vi knappast ännu i dagens Sverige.

Jan Czajkowski

Läs mer om Ukraina.

Liked it? Take a second to support Jan Czajkowski on Patreon!
Become a patron at Patreon!