Kraftig minskning av antalet dödsskjutningar under 2023

Hittills under 2023 har antalet personer som mördats med hjälp av skjutvapen minskat kraftigt. I år har 29 personer skjutits ihjäl mellan 1 januari och sista augusti. Förra året (2022) var det 47 personer som sköts ihjäl under samma period. Minskningen har alltså varit cirka 38%. Det är en kraftig minskning.

Då flertalet dödsskjutningar finns polisregion Syd och polisregion Stockholm är det också där som antalet minskat mest. I Stockholmsområdet från 22 till 15 (-32%) och i Syd från 13 till 4 (-69%). Ingen annan polisregion har haft mer än 3 dödsskjutningar hittills i år.

De aktuella siffrorna tyder på att gängvåldet minskar i omfattning även om vi inte vet om det kommer att fortsätta på samma sätt. Klart är i alla falla att det dödliga skjutvapenvåldet minskar i år, Förra året framstår därmed som kulmen på en ökning som pågått under en det.

Det är också tydligt att det inte finns nån ökad brottslighet och att brottsligheten varken blir grövre eller mer utbredd. Vanlig media, beslutsfattare och myndighetspersoner tycks ljuga friskt på detta område. Att media, beslutsfattare och myndighetspersoner ljuger om fakta är vanligt. Vi ser det när det gäller brottsligheten, vi ser det när det gäller skogspolitiken, vi ser det när gäller fiskeripolitiken och det är flitigt förekommande när det gäller de överdrivna larmen om terrorism.

Läs mer om skjutningar

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!