La Reine-härvan – den mest kända skalbolagshärvan

Den mest kända skalbolagshärvan är La Reine-härvan, som i vissa delar vandrade ända upp till Högsta domstolen. Ärendet, som enligt åklagaren omfattade hundratals bolagsöverlåtelser, började med att en enskild näringsidkare köpte ett skalbolag för 1,4 miljoner kronor. I samma ögonblick köpte skalbolaget av den enskilde näringsidkaren – alltså av köparen av skalbolaget – en karträttighet för 1,5 miljoner kronor.

Enligt åklagaren saknade dock denna rättighet ekonomiskt värde. Inköpet av skalbolaget betalades med köpeskillingen för försäljningen av karträttigheterna. Enligt åklagarens argumentation innebar det i realiteten att skalbolaget köptes med hjälp av dess egna pengar (alltså betalningen för de värdelösa karträttigheterna).

100-tals plundrade bolag

La Reine Textil och Sport Aktiebolag hade grundats 1983 med inriktning på tillverkning och försäljning av sport- och skyddskläder. Från detta bolag bedrev sedan huvudmannen, Rolf Gustavsson (född som Rolf Lekenius) sin verksamhet som jurist och konsult. Han hade tagit sin juristexamen samtidigt som han avtjänade ett fängelsestraff. En rad andra bolag kom in i bilden och sammanlagt skulle det ha rört sig om hundratals skalbolag och åtskilliga hundratals miljoner kronor i obeskattade vinster.

I samband med förvärven tömdes bolagen på sina likvida tillgångar och hamnade på obestånd. Många företag försattes i konkurs med mycket stora skulder. Med några få undantag bedrevs ingen annan verksamhet än handel med skalbolag. Ett kreditbolag medverkade i uppläggen genom att bevilja minutlån. Även ett advokatkontor och flera banktjänstemän, varav en kreditchef, kom att figurera i polisutredningen.

Det är svårt att veta hur stor härvan var eftersom åklagaren valde att utreda enbart omkring 10 procent av allt det material som förekom i förundersökningen. I tingsrätten omfattade enbart stämningsansökningarna ungefär 200 sidor och gällde grov oredlighet mot borgenärer, grovt skattebedrägeri, bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen.

Åtal, domar och fortsatt brottslighet

Efter en rad turer åtalades slutligen 16 personer i tingsrätten. Rolf Gustavsson och en annan central person, som dock karaktäriserades som ”springpojke”, dömdes till sju respektive sex års fängelse för bland annat grov oredlighet mot borgenärer. En annan ökänd brottsling med våld på sin repertoar, Maximilian Kartaschev, fick två års fängelse.

Huvudmannen har senare figurerat i en lång rad brottshärvor under en mängd olika namn. Från fängelset sålde han villafastigheter som han rätteligen inte ägde. Ett annat brott var radonsanering som var ett bedrägeri rakt igenom. Han började med brott redan som kassör i skolan då han stal pengar och dömdes för detta. Under sitt liv har han bytt namn ett otal gånger. Han föddes som Rolf Lekenius och har därefter haft namnen Rolf Gustavsson. Carl Gustafson, Carl Vennung och numera Patrik Nilsson.

Guldgruva för advokater

Omfattningen av härvan, i kombination med att bolagen hade säten över hela landet, förde med sig att konkurserna var tvungna att samordnas på riksnivå. En stor mängde jurister arbetade med La Reine-konkurserna. De samarbetade i sin tur med Skattemyndigheten, Kronofogden och revisionsbyråer.

Det var en guldgruva för flera advokatkontor i Sverige. Enorma värden hanterades och vid något tillfälle fanns på klientmedelskontot – alltså på en enskild advokatbyrås konto – fyra miljarder kronor. Rolf Gustavsson fick epitetet ”skalbolagskung”, en titel som han under denna tid delade med två andra aktörer (Seth Roland Arnér och Berthel Nathhorst).

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.