Glesbygdsorter som vänt utvecklingen – Furudal

Furudal är en glesbygdsort i Siljansringen i Dalarna som lyckats bekämpa avfolkningen. På ett helt annorlunda sätt än närliggande Skattungbyn i Orsa kommun. I Furudal som ligger i Rättviks kommun finns ingen alternativutbildning som dragit dit människor och det finns ingen större inflyttning av människor som säker ett annat liv eller att alternativt sätt att leva.

Ändå har befolkningsminskningen kunnat bromsas för att de senaste åren vändas till en ökning. Kanske spelar den positiva utvecklingen I Skattungbyn roll genom att smittar av sig till Furudal. Men det finns även annat som har betydelse.

Hedlunds

År 1960 hade Furudal 470 invånare som ökade till 535 år 1980. En viktig orsak till det var sannolikt det företag som idag heter Hedlunds Timber AB. 1903 anlades sågverket i Furudal vilket lyckades undvika nedläggning och att bli uppköpt under 1900-talet. Företaget expanderade under 1960-talet och fick då fler anställda. Det är en viktig anledning till att orten ökade antalet bofasta fram till 1980-talet.

Därefter började befolkningen minska och 2015 var den nere i 396 personer trots att det område som räknades till Furudals tätort hade ökats till ytan. Hedlunds Timber AB finns ännu kvar på orten är så klart en viktigt orsak till att befolkningen inte minskat så mycket genom åren. Däremot är det knappast anledningen till att befolkningsutvecklingen vänt under de senaste åren. 2020 hade befolkningen i Furudal ökat till 446 personer.

Kulturturism

Orsaken till befolkningsökningen är inte helt lätt att klarlägga men ett rikt föreningsliv, smittoeffekter från Skattungbyn och satsning på kulturturism med Furudals bruk, Ärteråsens fäbod, och Gammelstan. Det finns också en mängd övernattningsmöjligheter på platsen i form av vandrarhem, hotell, bed & breakfast, campingby med mera. Det finns också en lång rad restauranger och matställen liksom två livsmedelsaffärer.

Föreningsliv

Furudal har sen länge ett omfattande föreningsliv. Föreningen Oregruppen är en förening som arbetar med landsbygdsutveckling, marknadsföring och koordination av aktiviteter i Orebygden. De arrangerar Oreveckan, Spelmansstämman i Furudals bruk tillsammans med andra och driver hemsidan Furudal.nu.

På orten finns också Ore hembygdsförening som förvaltar en unik kulturmiljö, Gammelstan. Ärteråsens kulturförening förvaltar och driver Ärteråsens fäbod. Hästfolk i Furudal är en förening. för hästintresserade. Vidare finns Ore Fiskevårdsområdesförening (OFVOF) och Ore Båtklubb. Föreningen Oreparken äger och driver den gamla folkparken strax söder om Furudal.

Ursprungligen fanns ett järnbruk på i Furudals bruk som ligger invid Furudal. Det är numera ett hotell och konferenscenter efter att ha varit pensionat under en period. Där ordnas också spelmansstämma och många andra aktiviteter. Dessutom finns det en golfbana med en sommaröppen lunchrestaurang.

Idrott

Det finns också en utbildning i Furudal som kan locka unga, Furudals Hockeyskola. Den drivs av ortens stora idrottsförening, ishockeyklubben IFK Ore. Då det är en högstadieskola locka den dock sannolikt inte till en permanent bosättning på platsen. Dessutom finns också en annan idrottsförening, Boda/Ore SK med bland annat fotboll, innebandy och badminton.

Helt klart är att Furudal har exceptionellt många föreningar och en omfattande service för en ort med drygt 400 invånare. Något som tyder på en aktiva befolkningen som kämpar för bygden Det är sannolikt en viktig förklaring till begränsad folkminskning som kunnat vändas till befolkningsökning. Det är också förmodligen det som ligger bakom den som det verkar framgångsrika satsningen på kulturturism. Något som förmodligen också underlättas av att Furudal ligger i Siljansbygden som ju är en viktig turistdestination för väldigt många människor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!