Dom för grovt narkotikabrott i Osby och Sölvesborg

Tretton personer har dömts för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott för att ha tillverkat, sålt, köpt eller transporterat stora mängder narkotika. Två personer dömts för skyddande av brottsling av normalgraden sedan de städat i en av tillverkningslokalerna.

Under början av år 2021 nåddes polisen av sådan underrättelseinformation att det fanns skäl att inleda särskild spaning mot vissa personer. Den 16 mars 2021 beslutades att förundersökning skulle inledas mot flera av de personer polisen tidigare spanat på. Den aktuella insatsen fick namnet Operation Kuba.

Förundersökningen använde sig av flera former av hemliga tvångsmedel. Däribland hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation, hemlig övervakning av elektronisk kommunikation, hemlig rumsavlyssning och hemlig dataavläsning.

Det har också framkommit att de tilltalade kommunicerat sinsemellan med krypterade telefoner, SkyECC och ANOM. Även detta material har använts i utredningen.

Åtal

Den 24 maj 2021 gjordes ett tillslag då merparten av de åtalade greps och häktades. Tillslaget var en del av den insats som kallas Trojan Shield. Totalt åtalades 15 personer.  Huvudförhandlingen i målet inleddes i december 2022 och avslutades i juni 2023. De fyra huvudmännen från Kristianstad, Andres Alvarez Rodrigues, José Alvarez Rodrigues, Emad Amin och Hasan Pirincal som kontrollerat verksamheten åtalades för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott.

Även Jalal Es-Samri, Jacob Jokhadar, Cesar Morales Figueroa, Robin Mörman, Robin Pakkala och Elin Willander åtalades för samma brott. Det gäller också Ahmad El Jamous, Linus Jönsson och Peter Hedendahl men de åtalades även för grovt vapenbrott. Två personer åtalades för skyddande av brottsling. En av de åtalade kommer från Göteborgstrakten, en från Helsingborg och en från Stockholm. De övriga från norra Skåne och Listerlandet i Blekinge.

Narkotikabrottet bestod bland annat i att de tillverkat amfetamin i ett bostadshus i Osby och i en lada i Agerum utanför Sölvesborg. Totalt ska de enligt åtalet ha hanterat cirka 360 kilo amfetamin. Dessutom har de distribuerat det till Stockholmsområdet och Göteborgsområdet. De har också hanterat stora mängder cannabis, ecstasy (MDMA) och en del annan narkotika. Sammanlagt har 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain tagits i beslag.

Domar

Tio personer har nu dömts för synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem även för grovt vapenbrott, en för vapenbrott av normalgraden, en för dopningsbrott och slutligen en av dem för penningtvättsbrott, bidragsbrott samt bedrägeri. Tre personer dömdes för grovt narkotikabrott. Vidare dömdes två personer för skyddande av brottsling till villkorlig dom och böter.

Hasan Pirincal dömdes till 9 år och 6 månader i fängelse, Cesar Morales Figueroa till 8 år och 6 månader i fängelse, Emad Amin dömdes till fängelse i 7 år, Ahmad El Jamous till 7 års fängelse och Jalal Es-Samri till 7 år.

Vidare dömdes Peter Hedendahl  till 6 år och 6 månaders fängelse, Andres Alvarez Rodriques till fängelse i 6 år, Jacob Jokhadar 6 år, Linus Jönsson 6 år (frikändes vad gäller vapenbrott) och Robin Mörman till fängelse i 5 år (dömdes även för penningtvätt, bidragsbrott och bedrägeri). Jose Alvarez Rodriques fick 4 år och 8 månader, Elin Willander 4 år och 6 månader och Robin Pakkala till 4 år.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!