Solidaritet med det palestinska folket – avbryt ockupationen

Den grundläggande orsaken till våldet är den israeliska statens ockupation av Palestina. Palestinierna har burit den värsta bördan av de senaste 75 årens död och förödelse. Situationen på Gazaremsan är särskilt omänsklig. Här har befolkningen utsatts för ständiga förödmjukelser, kollektiv bestraffning och våld från den israeliska staten. Vädjanden om ”nedtrappning” är meningslösa, ensidiga fördömanden av Hamas våld är hyckleri så länge man inte tar itu med denna grundläggande orsak.

Under olika koalitionsregeringar har den israeliska staten anammat en strategi att förvandla Gazaremsan till ett utomhusfängelse, och utsätta dess befolkning för regelbundna våldsamma offensiver. Hamas offensiv har visat att denna omänskliga strategi är ohållbar. Men istället för att söka efter sätt att få slut på våldet och lidandet fördubblar den koloniala israeliska staten, med stöd från regeringar i hela väst, bara denna strategi, och gör det därmed oundvikligt med mer blodspillan och lidande.

Vi hör redan röster som kräver ett intensifierat förtryck av det palestinska folket, där medlemmar i den israeliska regeringen använder folkmordsretorik om att bekämpa ”omänskliga odjur” och ytterst cyniska uppmaningar till palestinierna att lämna Gazaremsan om de vill rädda sig själva från de israeliska operationerna. Det innebär en ytterligare försämring av en situation som orsakar många palestinska och även israeliska civila dödsoffer, dödsoffer som vi beklagar.

Vi fördömer hyckleriet från dem som agerar som om våldet kom från ingenstans och bortser från 75 års kolonialt förtryck av det palestinska folket från den israeliska statens sida. Inget kan rättfärdiga angrepp mot civila, och denna måttstock ska gälla allmänt vid fördömanden av alla sådana krigsbrott. Vi vägrar att ansluta oss till den kör som fördömer våldet när det begås av palestinier, men ignorerar det, eller som västregeringarna aktivt stöder det, när det utförs av den israeliska staten i form av fortsatta krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Det så kallade internationella samfundet är djupt medskyldigt till att göra våldet oundvikligt, och erbjuder inga lösningar som tar itu med orsaken: den fortsatta ockupationen av det palestinska folket. Förtrycket genomförs av en stat som militärt är ytterst överlägsen och har stöd från de mäktigaste länderna i världen, och det kommer att göra framtida våldsamma explosioner oundvikliga. Alla de som i decennier har stött denna ockupation är ansvariga.

Vi delar inte Hamas’ strategi och taktik, eftersom denna väg inte kan få slut på ockupationen, vilket är det enda sättet att få slut på våldet. Det går bara att få slut på ockupationen med hjälp av de palestinska massornas gemensamma motstånd, tillsammans med antikrigsaktivister i den israeliska staten, och med stöd från deras internationella allierade. Som Fjärde internationalen är vi stolta över att finnas bland dessa allierade.

Vi är med det palestinska folket i dess fortsatta motstånd mot den israeliska kolonialismen och deras kamp för självbestämmande. Det är därför vi uppmanar till ett intensifierat stöd för BDS kampanj, för uttalanden och demonstrationer i solidaritet med det palestinska folket.

Vårt mål är att få slut på den israeliska kolonialismen och skapa en stat med lika rättigheter för alla dess invånare. På en omedelbar nivå kräver vi att den israeliska statens aktioner mot den palestinska befolkningen i Gaza, Västbanken och östra Jerusalem upphör, och att alla relationer till den koloniala israeliska apartheidregimen avbryts.

Fjärde internationalens exekutiva byrå 10 Oktober

Även publicerat i Internationalen

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!