Den 1 november höjs inkomstkravet för arbetstillstånd i Sverige från 13 000 till 27 360 kronor. För EU-medborgare gäller inte det nya inkomstkravet. Kravet gäller inte heller arbetstillstånd för säsongsarbetare, som är vanliga inom jord- och skogsbruk. Sådana anställningar får vara i högst sex månader.
Nästan 15 000 personer med längre tillfälliga arbetstillstånd i Sverige (de gäller normalt 2 år) och som inte är EU-medborgare tjänar idag under 27 360 kronor enligt tidningen Arbetet.
För de personer som inte når upp till inkomstkraven och inte är EU-medborgare är meningen att de ska tvingas lämna Sverige när arbetstillstånden löper ut. För över 22 000 personer finns det ansökningar om arbetstillstånd. I många fall handlar det om ansökningar med lägre löner än det nya inkomstkravet. Detta då ansökningar till stor del är från 2022 och då fanns ingen kännedom om ett förändrat inkomstkrav.
De med tillfälliga arbetstillstånd och löner under 27 360 kronor som finns i Sverige arbetar i huvudsak inom lantbruk och skogsbruk (bärplockare är det vanligaste yrket), restaurangnäringen, IT-branschen och städbranschen.
Men troligen kommer de flesta aldrig att lämna Sverige. Vad vi istället kommer att se är att arbetsköparna (arbetsgivarna) på pappret höjer deras lön och sen tvingas de betala tillbaks en del av lönen. Sådant förekommer redan idag men kommer nu att bli ännu vanligare. Det kommer förmodligen också att leda till att fler kriminella får inflytande över fler företag.
Läs mer:
- Människohandeln i skogen och brottsligheten
- Pelle Sunvisson – Svarta bär
- Arbetskraftsinvandring och utnyttjande
- Invandrare har högre utbildningsnivå än svenskfödda
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.