Människohandeln i skogen och brottsligheten

Många bärföretag i Sverige har gjort sig kända för att utnyttja utländsk arbetskraft som varken får riktigt betalt eller vettiga arbetsvillkor. Sen en tid tillbaka pågår olika typer av utredningar därför mot flera stora bärföretag. De utreds av Konkurrensverket för olagligt prissamarbete och flera förundersökningar om människohandel pågår.

2022 startades en förundersökning om människohandel och människoexploatering på flera olika platser i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland under sommaren och hösten 2022. Förundersökningen leds av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Det handlar om flera företag i Thailand som som samarbetat med svenska företag. De misstänks för omfattande brottslig verksamhet.

I år har det startats en ny utredning av brott i bärbranschen. Två personer som arbetar på samma bärföretag i Åsele, Västerbottens län, har häktats som misstänkta för människoexploatering och övergrepp i rättssak. De ska ha utnyttjat thailändska bärplockare som billig arbetskraft. Arbetsförhållandena har varit undermåliga och de har inte fått ut hela sin lön. Även denna förundersökning leds av Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Bärföretag

I Åsele finns flera bärföretag, bland annat IVS Berry AB som ägs av Johan Breitholtz och Bothnia Bär AB som ägs av familjen Gustafsson. Om det är något av dessa företag som berörs av den senaste utredningen i Åsele är inte känt. Det kan ju också röra sig om nåt annat företag som inte hör hemma i Åsele men har verksamhet där.

Problemet med att utländska bärplockare utnyttjas är inte nytt utan övergreppen och utnyttjandet har pågått i decennier. De får ibland betala för att få komma till Sverige för att arbeta. Väl här får de arbeta under helt undermåliga förhållanden och ibland får de inte ens ut sin lön eller bara delar av lönen. Situationen är likadan i Finland där de största företagen, Polarica och Kiantama, misstänkts eller misstänks för olika typer av brott. Polarica har också verksamhet i Sverige.

En del av de företag som är verksamma i branschen är eventuellt kontrollerade av personer som har kopplingar till organiserad brottslighet. Och ännu fler företag kan sägas var en del av den organiserad brottsligheten även om de inte kontrolleras av nåt kriminellt nätverk eller gäng. Ägarna är i många fall oseriösa med en historia av att utnyttja utländsk arbetskraft.

Nätverk Foxtrot och en annan del av bärbranschen

Det har också i andra sammanhang framkommit att personer som står nära Ismail Abdo som varit en ledande person i det kriminella Foxtrotnätverket är involverade i bärbranschen. Han själv ska tidigare också ha varit inblandad i bolaget. Det är därför han har smeknamnet Jordgubben.

Exakt hur mycket företager är involverad i själva bärbranschen med plockning av bär är oklart. Förmodligen sysslar företaget främst med försäljning av bär och frukt. Dessutom är det fullt möjligt att företaget utnyttjas för penningtvätt men det kan också vara så att det är ett helt legitimt företag. Många personer med invandrarbakgrund sysslar med frukt och livsmedelshandel utan att det är nåt skum eller olagligt. Och Ismail Abdos släktingar behöver naturligtvis inte vara skumma vara för att han är en brottsling.

Samtidigt är det inte otänkbart att det aktuella förtaget är inblandat i utnyttjande av billig arbetskraft men det finns inga belägg eller bevis för det. Ismail Abdo är en av de ledande personerna i den våldsamma gängkonflikt som pågår i Stockholmsområdet och Uppsala just nu.

Det aktuella företaget heter Roslagsbär AB och ägs av Bilal Abdo som förmodligen är bror till Ismail Abdo. I styrelsen sitter Bilal Abdo med fadern Mohammed Abdo som suppleant. Under 2022 mer än födubblades bolagets omsättning jämfört med 2021. Även vinsten fördubblades.

Roslagsbär AB är dessutom delägare i Tjärna C Matmarknad AB i Borlänge som driver en livsmedelsaffär. Suppleant i styrelsen för Tjärna C Matmarknad AB och delägare är Fuat Ortac som driver flera livsmedelshandelsföretag i Vaksala, Uppsala. Företagen är Ortac Livsmedel AB och en enskilda firman Ortac Handel AB.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!