Livsfarlig drog smugglades i medicinburkar

Chauffören i en polsk taxi som precis rullat av färjan i Karlskrona den 15 november 2023 verkade stressad och förvirrad. Han sa till tullinspektörerna att han skulle besöka en vän i Göteborg för en dag. Tulltjänstemännen blev misstänksamma och tog in bilen för en noggrannare kontroll.

I taxiskylten hittades 3 102 falska läkemedelstabletter som innehöll den livsfarliga drogen metonitazen. de hittades i 28 burkar som var märkta som oxycontin (ett varumärke för tabletter med oxykodon). Burkarna visade sig dessutom vara falska. Nu har den 61-årige mannen åtalats. Dessutom hittades två gram kokain i en påse i mannens midjeväska.

I taxin fanns det även en svart bag som innehöll mer narkotiska preparat. Där hittades en karta med åtta tabletter av det lugnande medlet Xanax samt ett vadderat kuvert med 200 LSD-tabletter.

– Mannen har erkänt brott och att syftet var att sälja det narkotiska preparatet i Sverige för att tjäna extra pengar. Han hävdar att han inte visste att tabletterna i de falska Oxycontinburkarna innehöll metonitazen men medger att han köpt plagiat för att dessa var billigare än originalet. Övrig narkotika påstår han var för eget bruk, vilket mycket väl kan stämma, säger Erik Friberg i ett pressmeddelande. Han är chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Livsfarlig substans

Metonitazen är en opiod och tillhör gruppen nitazener som varierar mycket i styrka. Det är väldigt potent, cirka 100-200 gånger starkare än morfin. Anses vara jämförbart med fentanyl i styrka. Bara några milligram kan orsaka död genom kvävning för en ovan missbrukare. Det finns ingen legal användning av substansen.

Enligt Rättsmedicinalverket har metonitazen och andra nitazener ensamt eller i kombination med andra substanser orsakat förgiftningsdödsfall i Sverige och andra europeiska länder som Irland, Storbritannien och i Baltikum. Drogen tillverkas främst i Kina och Indien.

Hänsynslöst agerande

Åklagare Filip Rydell begär i sin stämningsansökan till Blekinge tingsrätt att mannen fälls för grov narkotikasmuggling eftersom handlingen varit särskilt farlig och hänsynslös då det handlade om en stor mängd narkotika i felmärkta förpackningar. Om mannen döms riskerar han flera års fängelse.
Åklagaren begär också att mannen efter avtjänat straff ska utvisas på livstid från Sverige.

– Att då smuggla in den här drogen i falska läkemedelsförpackningar, där tabletterna ser exakt likadan ut som originalet, är fullkomligt livsfarligt. Missbrukarna vet inte vad pillren egentligen innehåller, säger Erik Friberg.

Läs mer om narkotikabrott

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!