15-åring i Kalmar dömd för mord

En 15-åring i Kalmar har dömts av Kalmar tingsrätt för mord på en 23-årig man till två år och fyra månader sluten ungdomsvård. Samtidigt dömdes en 16-åring för stämpling till mordet till två års sluten ungdomsvård. Båda dömdes också för försök till rån. 15-åringen ska dessutom utvisas på livstid. Mordet skedde i oktober 2023 på Två bröders väg i Norrliden i Kalmar.

Kalmar tingsrätt menade i domen att det rördes sig ett beställningsmord som en 15-åring från Kalmar åtog sig tillsammans med en 16-åring. En 14-åring var också närvarande när mordet skedde.

Båda ungdomarna stod åtalade för mord, men bevisningen (som främst består av polisförhör med en 14-åring som varit med dem) är inte tillräcklig för att säkert slå fast vilken roll 16-åringen spelat. Han har dock deltagit i att besluta och planera mordet och döms därför för stämpling. Det är bevisat att 15-åringen utdelade de dödande knivhuggen. Han dömdes därför för mord.

– Gärnings­männen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till. Brottet framstår som ett beställningsmord, säger Hans Ranholm, rådman.

15-åringen kom till Sverige som kvotflykting 2016 och har ingen familj i landet. Brottets allvar och risken för återfall gör att han även utvisas även med beaktande av Barnkonventionen. Då pojken kommer från Kongo är det inte troligt att han kan utvisas.

Läs mer om Kalmar:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “15-åring i Kalmar dömd för mord”

Kommentarer är stängda.