Rote Armee Fraktion – verkar bisarrt att jaga dem idag

Rote Armee FraktionRote Armee Fraktion (RAF) som är mer känd under namnet Baader-Meinhofligan var en tysk terroristgrupp. De var främst aktiva på 1970-talet och 1980-talet. Flera kända medlemmar av gruppen klarade sig från polisen och har aldrig gripits.

Men en kvinna, Daniela Klette, greps för några dagar sen i Kreuzberg, Berlin, där hon levt under annat namn under lång tid. När hon greps hittades ett antal vapen och en granat i hennes bostad. Hon idag knappast någon fara för det tyska samhället. Däremot kan hon kanske vara en person som kan tänkas råna och begå stölder och inbrott. Gripandet och hysterin kring det hela verkar dock helt överdrivet.

Det samma gäller den cirkus som den tyska polisen skapade i Berlinstadsdelen Friedrichshain idag. Förresten en av Berlins trevligare stadsdelar. Men galenskapen när polisen stängde av ett stort område i stadsdelen under sin jakt på två män är helt oproportionerligt löjlig. En medelålders man på 55 år och en äldre man på 69 år

De två männen heter en gång i tiden. Idag är det bara två äldre män som kanske kan vara rånare och banditer men sannolikt ingen större fara för det tyska samhället.

Polisiär överreaktion

Polisen använde chockgranater, rökgranater med mera samt sköt flera skott. Det överdimensionerade ingripandet resulterade i 10 gripna. Alla var dock uppenbarligen helt oskyldiga då de släpptes med en gång.

Hela ingripandet verkar ha varit totalt överdimensionerat. Det kan nog ses som en direkt provokation och ett övergrepp på de husockupanter och aktivister som använde lokalerna för kulturaktiviteter och verkstäder. De som driver aktiviteterna är en förening som heter Fredrichshainer Infrastruktur Projekt in Selbstverwaltung (FIPS). Det är en förening som arbetar mot gentrifiering av Friedrichshain. Den har inget med terrorism att göra. Sannolikt än mindre med gamla RAF-terrorister att göra.

Det hela kan nog också ses som en del av den tyska statens överreaktion gentemot Palestinarörelsen som vi sett många exempel på i samband med protesterna mot Israels övergrepp och folkmord i Gaza.

Det tre före detta medlemmarna i RAF, Klette, Staub och Garweg, ska dock enligt den tyska polisen ha genomfört tio grova rån eller rånförsök mellan 1999 och 2016. Detta enligt uppgifter i Frankfurter Allgemeine. Om detta är sant är oklart men det kan vara sant. I det läget finns det kanske anledning att gripa dem men att angripa aktivister som inte verkar ha med saken att göra i jakten på de tre verkar vara lite oövertänkt och överdrivet. Några terrorister är de tre förstås inte heller längre.

Själva Rote Armee Fraktion upplöstes 1998.

Läs mer om Baader-Meinhof

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Rote Armee Fraktion – verkar bisarrt att jaga dem idag”

Kommentarer är stängda.