Intressant om vänstersajter av Robin Zachari

Jag listar vänstersajter efter hur många besök de har på sin nätsida en gång varje månad. Själva undersökningen publiceras på Nyhetskartan men jag brukar publicera en kommentar här på denna blogg. Många fler läser kommentaren som jag skriver här än originalartikeln på Nyhetskartan. I den senaste undersökningen hamnar Klägget på plats 8. Nu har Robin Zachari skrivit intressant om vänstersajter på Klägget som en kommentar till min kommentar.

Robin Zachari på sajten Klägget undrar också varför jag inte har med vissa publikationer i min listning och nämner bland annat ETC Nyhetsmagasin. Men ETC Nyhetsmagasin är med. Deras besök ingår i besöken på Dagens ETC då det är en och samma sajt. Något som framgår av själva undersökningen som publicerats på Nyhetskartan.

Vidare tar han upp Proletären. Det är en tidning som representerar en organisation som vurmar för Nordkorea och Putins Ryssland. Om de hade styrt i dagens Sverige hade jag såväl som Zachari suttit i fängelse liksom flertalet av mina vänner. Ett sådant parti kan jag inte se som vänster och därför ser jag inte heller deras tidning som vänster. Därför är den inte med.

Tidningen Syre är inte med för att den uttalat inte är en vänstertidning. Fempers är inte med för att det är en feministisk tidning som ju inte är uttalat vänster. När det gäller socialdemokratiskt dominerade publikationer är bara de som jag uppfattar som representanter för vänstersocialdemokrati med. Inga fackföreningstidningar ser jag som vänstersocialdemokratiska.

Genomslag på sociala medier

Sen skriver Zachari nåt intressant om vänstersajter. Han jämför olika vänstermediers genomslag på sociala medier och då ligger Klägget högre än de flesta andra sajter på min lista. Undersökningen blir dock något begränsad. Bara Facebook, Instagram och reddit finns med bland de social medierna som kan undersökas på det sätt Zachari gör.

Min blogg har inget större egenomslag på Facebook men däremot på Flashback och den finns inte alls på Instagram. Andra sajter kan ha större genomslag på X (Twitter), Bluesky, Mastodon eller Threads. Det blir osynligt i hans undersökning.

Sökmotorer

Min blogg syns däremot bra hos sökmotorer. I februari fick Svenssons Nyheter 65% av besökarna från sökmotorer. Det ska jämföras med Tobias Hübinette (63%) Arbetaren (45%), Aktuellt Fokus (45%), Tidningen Svärm/Allt åt alla (37%), Internationalen (35%), Parabol (33%), ETC (32%), Flamman (31%), Magasinet Konkret (2%) och Klägget (0%). Besök som genereras av sökmotorer ger otrogna besökare som kanske alltid inte delar publikationens åsikter.

Sociala medier

När det gäller andelen besök från sociala medier så var 50% av Kläggets besökare från sociala medier, 41% av Magasinet Konkrets, 34% av Internationalens, 28% av Flammans, 26% av ETC:s, 19% av Parabols, 19% av Tobias Hübinettes, 10% av Arbetarens, 8% av Alltåtalla/Tidningen Svärms, 5% av Aktuellt Fokus och 2 procent av Svensson Nyheters om Flashback inte räknas. Inkluderar vi Flashback blir det istället 8% för min sajt.

Detta stämmer rätt bra med resultaten i Zacharis undersökning förutom när det gäller Hübinette och ETC som ligger högt i hans undersökning bara för att det är en stor sajt. Mycket större än de andra som jag nämner. Att jämföra de andra sajterna med ETC är helt enkelt inte rimligt.

Jag har till stor del läsare som inte delar min politiska uppfattning och de har en låg utbildningsnivå. Via vanliga sociala medier nås främst de personer som redan har samma uppfattning (flashback är i detta sammanhang ett undantag). Hög andel besökare via sociala medier innebär att de redan frälsta är de som läser sajten.

Direktbesök

Direktbesökare stod för 53 % av besöken till Magasinet Svärm/Allt åt alla, 46% av besöken till Parabol, 46% av besöken till Aktuellt Fokus, 42% till Arbetaren, 37% till Flamman, 37% till ETC, 36% till Magasinet Konkret, 34% till Klägget, 27% till Svenssons Nyheter, 26% till Internationalen och 16% till Tobias Hübinette. En hög andel direktbesökare tyder på en trogen läsarkrets som då i allmänhet också delar publikationens åsikter.

Jag är av åsikten att det är viktigare att nå nya läsare som inte redan har samma åsikter. Bästa sättet att göra det är att få många läsare via sökmotorer. Men det kräver mer av publikationen. Aktivt arbete med sökmotoroptimering och att skriva om sånt som upplevs relevant av gemene man och inte om sånt som anses relevant bland de som delar samma värderingar och åsikter. Det kräver också fler artiklar som inte är låsta.

Källa för de olika uppgifterna är Similarweb och de behöver inte överensstämma med statistik från WordPress själ eller Google Analytics

Ett svar på “Intressant om vänstersajter av Robin Zachari”

Kommentarer är stängda.