Klas Friberg skriver bra om brottslighet

I Göteborgs-Posten har den före detta säpochefen och regionpolischefen Klas Friberg skrivit en mycket bra artikel om gängbrottslighet och eftersatta områden. Eftersatta områden är vad han kallar fattiga områden som inte får tillräckliga resurser av makthavarna.

I den del sådana områden blir det problem på grund av det. Bland annat med brottslighet och kriminella gäng. Att områdena är eftersatta innebär att brottslighet kan ses som en väg få det bättre. Gängen får helt enkelt lätt att rekrytera. Och så länge de kan rekrytera kommer gängen inte att minska i storlek. Polisen kan få bukt med det synliga våldet, men inte med rekryteringen och gängen sig. För att kommer åt dem problemen krävs andra åtgärder.

Friberg föreslår tre grepp som kan komma åt just de problemen:

Lita på ”görarna”

Att lita mer på de som gör själva arbetet med att sätta gränser och bygga relationer vore den bästa samhällsinvesteringen. Alltså de som har förmåga att vinna och bygga förtroende i möten med invånarna. Det gäller personer i polisen, socialtjänsten, skolan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården med flera. Det handlar om att arbeta nedifrån och upp. Mindre byråkrati och kontroll ger utförarna bättre möjligheter och högre motivation att göra skillnad.

Planera långsiktigt

Likt försvarsberedningen behöver rättsväsendet en parlamentarisk långsiktig inriktning där hela det politiska fältet är mer överens. Låt säga en polis- och rättsberedning. Det skulle motverka den kortsiktighet och populism som präglat styrningen av polisen och hela rättskedjan under lång tid. Det skulle hjälpa polisen, åklagarna, domstolarna, häkten och fängelser, frivården att klara sina uppdrag bättre.

Sätt en nollvision mot nyrekrytering

Utmaningen med dödligt våld och utanförskapsområden är extremt svår att komma åt. En nollvision mot nyrekrytering av unga till kriminella gäng kan vända den långsiktiga utvecklingen. För att nå en sådan nollvision behöver polisen, socialtjänsten, skolan, förskolan, mödravården, Arbetsförmedlingen, företagen, frivilligorganisationerna med flera samlas och ta ansvar.

Enligt Klas Friberg kan polisens arbete mot brottsligheten liknas vid att ösa en båt. Det förhindrar att båten sjunker men hjälper inte mot problemen. Det minskar inte brottsligheten och innebär inte att gängen försvagas.

Eftersatta områden

Han skriver att det är tydligt att många områden är eftersatta. Nedlagda skolor, nedlagda fritidslokaler, övergivna affärslokaler och förfallna bostadsfastigheter. Det är för Klas Friberg uppenbart att samhället övergett dessa områden.

För mig är det också uppenbart men jag anser också att det är ännu värre. Bostadsbolagen, även de kommunala, strävar efter maximal vinst på varje lokal och varje yta. Det innebär att social verksamheter, föreningar och annat som är viktigt för att de kriminella gängens makt ska kunna bekämpas slängs ut och tvingas lägga ner sin verksamhet.

Småaffärer, kaféer och restauranger tvingas bort på grund av höga hyror. Det förekommer i stort sett i alal utsatta områden. På det sättet ökas de kriminella gängens makt i de eftersatta områdena och möjligheter att rekrytera. Politiker på alla nivåer bidrar till detta och driver på utvecklingen mot ett sämre samhälle.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Klas Friberg skriver bra om brottslighet”

Kommentarer är stängda.