Mordförsök invid Trollängsskolan i Askim – dom har fallit

Domen för ett mordförsök invid Trollängsskolan i Askim har fallit. En person som idag anses vara ledande i  den så kallade M-falangen och tre anlitade torpeder från Stockholm har dömts. De har alla dömts till sluten ungdomsvård eller fängelse. Mordförsöket ägde rum den 18 maj 2023.

Den 16-åring som anses ha varit skytten dömdes till sluten ungdomsvård i två år och två månader. En viktig del av bevisningen mot honom var att hans DNA fanns på vapnet som användes vid mordförsöket. 16-åringen är också misstänkt för att ha utfört ett mord i Solna några dagar efter mordförsöket i Askim.

Inför skjutningen hade 16-åringen hjälp av två andra personer, Adrian Axelsson och Philip Jonsson. De ska bland annat ha deltagit i planeringen och genomfört vissa förberedelser inför dådet. Båda dömdes som skyldiga till mordförsök. En av dem fick 7 års fängelse medan den andre som var under 18 år när mordförsöket utfördes fick sluten ungdomsvård i två år och elva månader.

Anstiftan

Den fjärde personen som dömdes var Jonas Tadesse. Han anses idag vara ledande i den så kallade M-falangen. Han dömdes som anstiftare av mordet, dvs den som anlitat personerna från Stockholm. Straffet blev 11 års fängelse.

Tadesse dömdes nyligen till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel av en man från Z-falangen. Han hade en äldre bror, Dawit Tadesse, som mördats inom konflikten i Tynnered och har en annan bror, Daniel Tadesse, som sitter inne för flera grova brott. Däribland för mordplaner på ett av offren för det nu aktuella mordförsöket.

Alla de åtalade har förnekat brott och i övrigt vägrat medverka i utredningen. 16-åringen har inet sagt nåt och de två andra har bara sagt att de var i Göteborg för att festa.Tadesse har förnekat brott och att överhuvudtaget har något med gängbrottslighet att göra. Hans advokat har sagt att domen ska överklagas.

De skjutna

De två offren vid mordförsöket, Oliwer Asperhäll och Robin Johansson, anses tillhöra den så kallade G-falangen som länge legat i konflikt med M-falangen. Båda två förnekar kopplingar till gängbrottslighet och säger sig inte vara inblandade i någon som helst konflikt.

För några år sedan var Asperhäll dock målsägande i ett ärende som rörde förberedelse till mord. Merparten av de dömda gärningsmännen i det fallet ansågs tillhöra M-falangen i Frölunda och en av dem var Daniel Tadesse.

Läs mer:

Ett svar på “Mordförsök invid Trollängsskolan i Askim – dom har fallit”

Kommentarer är stängda.