Nazistattack mot Vänsterpartimöte

Under onsdagskvällen ordnade Vänsterpartiet Farsta ett arrangemang på Teater Moment i Gubbängen. Strax innan föreläsningen skulle starta tog sig en grupp maskerade nazister in i lokalen. En nazistattack mot ett vänsterpartimöte. Nazisterna attackerade besökarna på mötet med fysiskt våld och försvarsspray. Dessutom vandaliserade lokalen innan de kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén.

En av de inbjudna talarna till det efterföljande panelsamtalet var Mathias Wåg. Han är skribent för Aftonbladet och antifascistisk aktivist. Han fick motta fler slag från nazisterna och intervjuades av Expo:

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Mathias Wåg när Expo pratar med honom strax efter händelsen.

– Jag var inbjuden i ett panelsamtal att prata antifascism med företrädare för Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Jag hade inte fått någon föraning om att det skulle ske men det är klart att det fanns en risk när jag och Expo är på samma plats, säger han.

Även Expos utbildningsansvariga Klara Ljungberg var inbjuden talare på mötet på Moment Teatern i Gubbängen.

Attacken är en tydlig konsekvense aav att Sverigedemokraterna till åts styra regeringens politik. Det innebär att maketyn i Sverige ger kalrtecken för den typen va rasistiska åsikter som de sprider. Något som i sin tur leder till att nazister anser att de kan attackera vänstern med våld. För deras åsikter är godkända av Sveriges regering. Det tror i det läget att de ska kunna komma undan med våld mot vänstermöten.Att komma undan med en nazistattack på ett demokratiskt möte.

Det hela är naturligtvis helt oacceptabelt. Och regeringen är de yttersta ansvariga för det inträffade genom deras politik och deras acceptans av och samarbete med rasister och fascister. Det har skett en normalisering av rasism, fascism och nazism. Och regeringen har gått i spetsen för den.

Läs mer om nazister

PS. Vänsterpartiet Enskede ordnar en protest mot nazisternas våld den 27/4 12:00 på utanför Teater moment vid Gubbängstorget i Stockholm.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på “Nazistattack mot Vänsterpartimöte”

  1. Jag har ingenting, ingenting alls, över för vare sig Sverigedemokrater, rasister, fascister eller nazister. Dock förstår jag inte riktigt ditt resonemang om sverigedemokraternas del i orsakssambanden för detta dåd.

    Vad vi än tycker om Sverigedemokrater fick de i föregående val 20.5 procent av rösterna vilket t.ex. är 3 gånger fler än Vänsterpartiets 6.7 procent och 4 gånger fler än miljöpartiets 5.1 procent. Den stora mängden sverigedemokrater är inte nazister utan i huvudsak personer besvikna på de etablerade partierna och som ”köpt” det gravt populistiska och, enligt mitt förmenande, över dumhetens gräns överskridna förenklade lösningar. Sverigedemokraternas framgångar beror, enligt min fasta övertygelse, mycket mer på de etablerade partiernas misslyckande och tämligen lite på det sverigedemokratiska partiprogrammet som sådant. Att det skulle finnas särskilt många våldsamma personer bland besvikna socialdemokrater, missnöjda moderater och desillusionerade centerpartister från landsbygden (där Centern på vissa ställen näst intill ”ätits upp” av Sverigedemokraterna) tror jag inte det minsta på.

    Att nazister, i den mån de överhuvudtaget bryr sig om Sverigedemokrater, skulle drivas till mer våldsdåd genom att Sverigedemokraterna har ett reellt inflytande över regeringsmakten är på inget sätt någon självklar logik. En alternativ logik skulle kunna vara att inget inflytande alls för en femtedel av väljarna även det skulle kunna vara en drivkraft. Vilken logik som gäller vet jag inte men några långtgående slutsatser skulle inte jag våga dra. I grunden är hårdhudade nazister en i vårt land marginell företeelse som dock ibland ”sticker upp” och ägnar sig åt öppet våld och annat publikt förakt mot demokrati och människovärde.

    1. SD är ansvariga för hur regeringens politik ser ut. Det är de som går i spetsen för den allt hårdare politiken och som regeringen anpassat sig till. Det har lett en normalisering av rasism, nazism och fascism. Vilket leder till sånt här. Det är en självklar login. SD är fullt med folk som är nazister och fascister. Det handlar inte om de som röstar på dem utan om de som utgör de aktiva medlemmarna i partiet. Ditt resonemang är därför helt irrelevant.

      1. Att kunna tänka två tankar samtidigt, att belysa företeelser från olika perspektiv kan inte, utifrån min bestämda uppfattning, vara irrelevant. I detta tycker jag faktiskt du har fel.

        Jag försöker problematisera utifrån den företeelse Sverigedemokraterna är och då kan inte utgångspunkten vara att partiet är ”fullt med folk som nazister och fascister”, de finns där säkert men det partiet är ”fullt med” är före detta socialdemokrater som inte känner igen sitt gamla parti, moderater nationalkonservativ vurm, centerpartister på landsbygden och säker en del från andra partier. Det intressanta är varför dessa dragits till partiet, det är på denna väljarbas partiet grundar sitt inflytande. Detta handlar vare sig om fascism eller nazism utan om något annat.

        Och visst har Sverigedemokraternas växande styrka lett till normalisering. Se på förra valrörelsen där där det knappast fanns något parti, möjligen undantaget Miljöpartiet, som inte på ena eller andra sätt förespråkade en restriktiv invandringspolitik. Och se på frågan om ”de hårdare tagen”, även här deltar de flesta partier i den överbudspolitik som tvivelsutan har sin grund i Sverigedemokraternas framgång.

        Jag säger inte att Sverigedemokraterna inte skulle ha något inflytande över regeringspolitiken MEN det är bara det ena perspektivet. Det andra perspektivet består i att partier, som tappat väljare till Sverigedemokraterna, vill återvinna dessa vilket har resulterat i positionsförändringar hos dessa. Regeringar kommer och går men partiers postionsförändringar tenderar att ha längre varaktighet.

        Utifrån dessa resonemang har jag svårt att se att det skulle leda nazister till en ökad våldsvåg. Och händelsen i Gubbängen är på inget sätt den första där nazister begår övergrepp, det har hänt tidigare och det kommer sannolikt dessvärre hända igen. Jag har svårt att se hur det hela skulle kunna relateras till en ny våldsvåg sprungen ur nazism. Nazism har alltid varit en tämligen perifer företeelse i vårt land, så även på 1930-talet, och min fasta övertygelse är att nazism kommer att förbli en perifer företeelse.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.