Kylan leder till våld

Det är kallt i Sverige. Och då pratar jag inte främst om vädret där våren tycks tveka nåt oerhört med frost på nätterna och iskalla vindar från nordost. Här i Göteborg. På andra håll är det väl ännu sämre. Utan det jag främst tänker på är den kyla regeringen och deras överrock i form av Sverigedemokraterna sprider hos människorna i landet. Hjärtlösheten i regeringen leder till övergrepp och kylan leder till våld.

Allt ska försämras för fattiga, alla som bryter mot minsta lilla regler ska helst spärras in, invandrare ska utvisas för i stort sett vad som helst, människor ska fråntas pass, klimatet och miljö ska försämras, arbetarskyddet har rustats ner och exemplen fortsätter i all oändlighet. I alla fall nästan. Alla som protesterar kallas terrorister och muslimer utmålas som monster.

Våldsamt samhälle

Den retorik som regeringen har och den politik som förs leder till att mer extrema och våldsbenägna personer på högerkanten anser att det är legitimt att angripa vänstern, invandrare, miljöaktivister, muslimer och antirasister. Det såg vi ett exempel pågår i Gubbängen. Och tidigare när ett läger för fattiga EU-migranter angreps.

Men detta är dock förmodligen bara början. Vi kommer att se mycket mer sånt med tiden. Det kommer att bli vanligare. Som ett resultat av regeringens politik samt deras och Sverigedemokraternas retorik kommer det att bli mer sånt. Det spelar ingen roll om deras företrädare tar avstånd från den typen av våld. Deras politik och vad säger innebär samtidigt att det legitimerar det.

När fascism, rasism och förtryck mot fattiga och minoriteter normaliseras innebär det också våldet mot smma grupper och de som försvarar dem kommer att öka. Vad vi såg i går var förmodligen bara början på en våg av ökat våld mot antifascister och vänsterfolk. Det är sannolikt att det kommer att bli värre framöver.

Regeringen håller på att skapa ett kallt samhälle, ett osolidariskt och kallt samhälle. Kylan leder till våld. Det blir obehagligt och människofientligt. Det blir ett odemokratiskt, fascistiskt och rasistiskt samhälle.

Det inträffade ställer också krav på oss i vänstern. Vi måste börja tänka på att ha vakter på våra offentliga möten och tillställningar, vakter vid demonstrationer och i de fall där det finns vakter så måste vi ha fler vakter. Det är nåt alla måste ta tag i.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.