Bli fri från Google

Googles sökmotor blir bara sämre och sämre och det är dags att bli fri från Google. Nu ska de också börja använda AI för att leverera svar direkt så att användaren inte ens behöver uppsöka en annan sida genom att klicka på Google-länken. Det innebär ännu sämre svar på sökningar och är direkt negativ för alla andra sajter på nätet. Dessutom samlar Google en massa data om användarna som de sen säljer.

Det finns alltså stor anledning till att överge Google som sökmotor. Och som tur är finns det många bra alternativ. Alternativ som i de flesta fall inte sparar data om användaren och därmed inte heller säljer data som Google, Bing och Yahoo gör. Några av dem är de som jag listar nedan men det finns många fler.

Alternativa sökmotorer
  1. Brave Search
  2. DuckDuckGo
  3. Ecosia
  4. Kagi
  5. Qwant
  6. SearXNG

I januari 2023 hade Google 92,23% av sökmotormarknaden i Europa följt av Bing med 3,65%, DuckDuckGo 0,53% och Ecosia 0,29%. Personligen tycker jag DuckDuckGo och Ecosia är de bästa alternativen ihop med sökmotorer som använder SearXNG.

Brave Search

Brave Search ägs av det US-amerikanska företaget Brave Search Inc. Huvudägare är Brendan Eich och Brian Bondy. Sökmotorn som lanserades 2022 använder ett eget index över webbsidor som står för 92% av sökresultaten. Bing står för resten av sökresultaten och den som vill kan också få sökresultat från Google. Data från användare samlas in av Brave Search Inc men den ska enligt företaget vara anonymiserad och ska inte kunna användas för att identifiera enskilda användare.

Företaget gör också en egen webbläsare som i de flesta länder har Brave Search förinställt som sökmotor.

DuckDuckGo

DuckDuckGo ägs av Duck Duck Go Inc som är ett företag baserat i USA. Huvudägare är Gabriel Weinberg. Sökmotorn lanserades rean 2008 har över tid blivit mer fokuserad på personlig integritet, anonymitet. Sökresultaten använder sig av data från 400 olika källor inklusive deras egen sökrobot, Bing, Yahoo! Search BOSS, Wolfram Alpha, Yandex och Wikipedia. Data från Google används inte. De sparar ingen data om användarna och följer inte användarna.

Sökmotorn rankar länkfarmar, textfarmar, AMP-sidor med mera. Sökmotorn kan användas via det anonyma Tor-nätverket för ökad personlig integritet och säkerhet. Företaget finansieras främst med annonser.

Även DuckDuckGo Inc gör en egen webbläsare som är fokuserad på integritet och anonymitet.

Ecosia

Ecosia ägs av ett icke-vinstdrivet tyskt företag och lanserades 2009. Huvudägare i företaget är Christian Kroll. Sökresultaten baseras på data från Bing, Yahoo, Wikipedia och Google. Företaget finansieras med annonser och 80% av vinsten används för att plantera träd. De samlar inga data om användare och har också lanserat en egen webbläsare.

Kagi

Kagi är en metasökmotor som ägs av US-amerikanska Kagi Inc. Metasökmotorer använder bara andra sökmotorer och presenterar sen resultaten baserad på data de får därifrån. Kagi är en betaltjänst som användarna får betala för i förhållande till hur mycket de söker. Företaget har också utvecklat webbläsaren Orion

Qwant

Qwant är en fransk webbläsare ägd av ett företag med samma namn. Ägare av företaget är Jean-Manuel Rozan, Éric Léandri, Patrick Constant, Caisse des dépôts et consignations (20 %) och Axel Springer-koncernen (20 %). Sökresultaten är huvudsakligen baserad på företagets egen data men även på data från Bing, TripAdvisor, DeepL, Facebook, X och Youtube.

Sökmotorn samlar data från användarna som de delar med Microsoft Bing. Datan är inte fullständigt anonymiserad men pseudonymiserad. Verksamheten finansieras genom annonser och samarbeten med bland annat TripAdvisor och DeepL. I Frankrike är Qwant den fjärde största webbsökmotorn efter Google (99% av marknaden), Bing och Yahoo samt före DuckDuckGo och Ecosia.

SearXNG

SearXNG är en distribuerad programvara som används till metasökmotorer som finns idag installerad på 82 olika instanser. Programvaran är fri och öppen. Den sparar inga data om och följer inte användarna. SearXNG använder 70 olika datakällor, däribland Bing, Google, Reddit, Wikipedia, Yahoo och Yandex.

Ett svar på “Bli fri från Google”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.