Stämmer den svenska staten – fyra samebyar gör gemensam sak

Samebyarna Baste, Sirges, Unna tjerusj och Ran stämmer den svenska staten. Det skriver ordförandena för de fyra samebyarna ihop med ordföranden för Svenska Samernas Riksförbund på DN Debatt. Samebyn Ran är den första samebyn i Västerbottens län som valt att stämma staten.

Jakt och fiske

2020 fastslog Högsta domstolen att Girjas sameby har upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i det område som omfattas av samebyn och på mark som förvaltas av staten eller statliga bolag. Renmarkskommittén har slagit fast att det gäller i hela Lappland i ett delbetänkande som lämnade i augusti 2023.

Trots det har inget förändrats. Ingen lagändring skett. Staten hanterar staten fortfarande rätten till jakt och fiske som rätteligen tillhör samerna. Det politiska intresset av att följa domstolen är minimalt och därför har de fyra samebyarna nu stämt staten.

Stämningen handlar om att domstolen ska fastställa samebyarnas ensamrätt till upplåtelser av småviltsjakt och fiske ovan odlingsgränsen, alltså samma rätt som Girjas har enligt Högsta domstolen.

Samebyarna och Svenska Samernas Riksförbund menar att den enda möjliga vägen framåt är att på samma sätt som Girjas gjorde, vända sig till domstol. Detta för att de ska få ett erkännande och respekt för sina rättigheter samt själva kunna förfoga över dessa.

Läs mer:

Ett svar på “Stämmer den svenska staten – fyra samebyar gör gemensam sak”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.