Ministerlögner och polisvåld

– Nu har det gått för långt, sa utbildningsminister Mats Persson i Aktuellt på torsdagskvällen i Aktuellts inslag om Gazaprotesterna. Nej, det var inte en senkommen reaktion på de israeliska terrorbombningarna utan riktade sig mot de fredliga protester som studenter i Sverige genomfört mot dessa. Som argument använde han ”de här bilderna med attack på ambulans…”

Det ministern syftade på var den händelse som polisens presstalesman i Lund beskrev som att ”man försökte hindra ambulansen, man kastade flaska – eller flaskor – på den” och därför ”blivit gripen för blåljussabotage” i samband med att polisen slog till mot de tältande studenterna och drev bort dem.

Det var bara det att ministern omöjligt kunde ha sett de bilder han så upprört talade om. Det finns gott om filmer på det våld som polisen utsatte demonstranterna för. Batonger mot halsen, knän i ryggen på en liggande person, en student som fälls med huvudet i asfalten och så vidare.

Nåt som inte hände

Men just den händelse både ministern och polistalesmannen talade om, den fanns inte på bild. Av det enkla skälet att den inte ägde rum. Ingen hade kastat någon flaska mot en ambulans. Ingen hade blivit gripen för blåljussabotage. Victor Pressfeldt skrev på Twitter/X att han gjort den enkla efterforskningen att ringa ambulansledningen och polisens presstjänst som båda berättade att något sådant inte hänt. Senare under kvällen gick även polisen ut och dementerade sina egna uppgifter.

Men vad gör väl det för en minister som tycker att det är rimligt att polisen misshandlar personer som utnyttjar den grundlagsskyddade rätten att demonstrera? Nyheten är redan utkablad, demonstranterna avhysta och troligen kommer trollfabriker och ledarskribenter att spinna på det för att sprida bilden av protesterna mot Israels krig som våldsamma och oansvariga.

Att en talesperson för polisen sprider osanna uppgifter är illa och kan möjligen förklaras med bristande information och dåligt omdöme. Till polisens försvar ska sägas att de dementerade påståendet senare.

Värre är det med ministerns agerande. En demokratisk debatt kräver en överenskommelse om att basera sig på fakta. Att tvista om tolkningen av dem, det oönskade eller önskvärda i sakernas tillstånd eller hur vi ska förhålla oss till detta, det är kärnan i den politiska diskussionen.

Trumpismens och nättrollandets metoder, att fabulera fritt och på det bygga en politisk retorik som bekräftar den egna ståndpunkten, det är demokratins död. Att en svensk regeringsledamot idag använder sig av dessa metoder är helt i linje med de övriga angrepp på demokratin som nu kommer slag i slag från högerstyret. Det sätter försvaret av demokratin högt upp på dagordningen för alla folkrörelser och demokratiskt sinnade individer.

Lars Henriksson

Tidigare publicerat i Internationalen.

Läs mer:

Ett svar på “Ministerlögner och polisvåld”

Kommentarer är stängda.