3 döda på Northvolt verkar ytterst märkligt

I Sverige dör cirka 90 000 personer på ett år. Det innebär en dödlighet på 0,9%. På Northvolt har 3 personer dött på ett halvår. Med 3 500 anställda innebär det en dödlighet på 1,6% per år. I Sverige är flertalet av de döda gamla människor som dör av naturliga orsaker. Men det gäller inte de 3 döda på Northvolt.

Northvolt

De tre som arbetade på Norttvolt var inte gamla människor när de dog. Den yngste, Maedin Ghidey Embaye, var 19 år och den äldste 60. Den tredje som heter Mahari Baraki var 33 år gammal. Alla hittades döda i sina bostäder efter att de kommit hem från sitt arbete på Northvolt men alla var inte anställda av Northvolt.

För den siste av de avlidna, den 60-årige mannen, finns det uppgifter om att han ska ha fått i sig något på sin arbetsplats. Mannen anmälde det hela till miljöbrottsenheten i Umeå. Det är en regional utredningsgrupp inom polisen som utreder arbetsmiljöbrott samt miljöbrott och grova jaktbrott. De två andra som dött hade pratat med anhöriga om att det fanns en mängd kemikalier på arbetsplatsen och att det inte luktade gott. Dessutom uppger brodern till den yngste mannen att den döde var klädd i skyddskläder från topp till tå.

De två tidigare fallen har redan undersökts av polis och dessutom utretts av företaget. Ingen av utredningarna har kunnat hitta någon koppling till arbetsplatsen och de har inte heller kunnat hitta någon dödsorsak för de två unga männen. Det hela är märkligt men det saknas naturliga förklaringar till dödsfallen och att det skulle handla om slumpen eller tillfälligheter verkar också osannolikt. Det finns verkligen stor anledning att undersöka arbetsplatsen.

Läs mer om arbetsolyckor

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.