Egnahemsområden och kåkstäder

Egnahemsområden och kåkstäder. Göteborgs-Posten har idag en intressant artikel om Göteborgs så kallade egnahemsområden. Dvs planerade villa- och radhusområden initierade av den så kallade egnahemsrörelsen och Egnahemsbolaget i Göteborg. Det allra första området av denna typ var Landala Egnahem som stod klart 1914. Meningen var att det skulle vara ett område för arbetare men så blev det aldrig. Istället blev det ett medelklassområde och är så än idag.

Sen följde Egnahemsbolaget småhusområden i Bräcke, Pölsebo, Utby och Fräntorp. De så kallade sockerbitsområdena. De första husen i Bräcke stod klara 1934 och de bestod av monteringsfärdiga hus i delar som sattes samman av händiga personer. I Fräntorp byggdes de första husen 1935 och Utby var de första husen klara 1937. Även i dessa områden var inslaget av medelklass stort.

Kåkstäderna

Men det fanns också villaområden som i huvudsak byggdes av arbetare. Det var i allmänhet inte planerade och byggdes ofta på tomter som styckades av från större bondgårdar på spekulation. I dessa områden byggdes i stort sett alla lite större hus som flerfamiljshus men det byggdes även en del mindre enfamiljshus till en början. De senare finns i princip inte kvar. Dessa områden kallades ofta kåkstäder och de första uppstod tidigt på 1800-talet men de flesta byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Om några områden är typiska för vad arbetarklassen byggde när det gäller egnahem är det snarare dessa stadsdelar och områden. Kåkstäderna. Inte de så kallade egnahemsområdena.

Många finns kvar än idag men har numera förvandlats till villaområden för medelklassen. Men andra har försvunnit till förmån för stenstaden i Olivedal, Vasastan, Lorensberg och Heden eller för miljonprogramsstadsdelar som i Majorna, Annedal, Landala och Brantdala efter att ibland först ha ersatts av landshövdingehus.

Kåkstäder på Göteborgs stads mark
I områden tillhörande Majorna (Älvsborgs kungsladugård)
Områden i Örgryte
Områden tillhörande Krokslätt Nordgården och Krokslätt Kongegården (Örgryte)
Områden tillhörande Krokslätt Sörgården och Krokslätt Hökegården (Fässberg, Mölndal)
  • Mathildeberg
  • Krokslätt (Sörgården)
Områden i Fässbergs socken (Mölndal)
  • Toltorpsdalen
  • Södermalm
  • Mölndals kråka
Områden i Västra Frölunda socken
Områden i Lundby socken
Områden i Backa
  • Kvillängen
  • Aröd

Läs mer om stadsdelar i Göteborg

2 svar på “Egnahemsområden och kåkstäder”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.