Threads utökar sin halva federering

Threads utökar sin halva federering. Metas arbete med att anslutna mikrobloggen Threads går vidare. Nu har de utökat sin halva federering till 100 länder utöver de första tre. USA, Canada och Japan var redan tidigare delvis halvfederererade.

Dvs de Threadskonton som väljer att slå på federering blir synliga i Fediversum. Konton i Fediversum är dock ännu inte synliga i Threads. Användare i Fediversum kan kommentera inlägg på Threads, Kommentarerna blir synliga på Threads men det går inte att kommentera på kommentarer från Fediversum i Threads.

Det är en mycket begränsad federering som Meta infört så här långt. Blir den inte dubbelriktad i framtiden så finns det ingen anledning för andra instanser i Fediversum att federera Threads. Det enda att göra i det läget är att blockera Threads i hela Fediversum på samma sätt som det är gjort med många högerextrema sajter.

Inte i något land inom EU har Threads gjort den halva federeringen tillgänglig för användarna och frågan är om de gör det. Anledningen är troligen de EU-regler som begränsar Metas möjligheter i EU-länder.

Många sajter har blockerat Threads men samtidigt är det många har inte gjort det. En del av de som blockerat Threads är dessutom med i en kampanj mot Threads som kallas Fedipact. De har gjort det på grund av att de inte vill ha Meta i Fediversum. Det är ju ett storföretag med tveksamma metoder och med ett dåligt rykte. Deras historia är full med exempel på att de gynnar extremhögern, konspirationsteorier, utnyttjas för politiska påverkanskampanjer och säljer användarnas data till reklamföretag.

Meta

Meta Inc äger förutom Threads också sociala medier som Facebook, Instagram, WhatApp med mera. Det är också ett av de företag som vill tjäna pengar på Fediversum.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.