De nätverkskriminella visar enligt polisen fortsatt hög aktivitet. De påstår också nyrekryteringen av barn och unga inte visat några tecken på att avta. Detta är två påståenden som inte kan föras i bevis och inte kan kontrolleras. I själva verket är det bara gissningar och spekulationer från polisen. Polisens påståenden om gängkriminaliteten just nu är ytterst tveksamma.
Samtidigt menar polisen att de genom utvecklade arbetsmetoder flyttat fram positionerna och förhindrat ett 60-tal grova våldsbrott hittills i år. Totalt sett har polisen enligt vad de själva uppger förhindrat cirka 180 våldsbrott. Av de 60-talet förhindrade våldsbrotten under 2024 har en majoritet av dessa handlat om planerade skjutningar. Omkring hälften av de förhindrade våldsbrotten har haft unga utförare och ett 20-tal av dessa har varit LVU- eller SIS-placerade. Det visar polisens siffror från de fem första månaderna.
Det kan kanske stämma men inte heller några av dessa siffror går att kontrollera. Det är uppenbart att vi måste ta polisen uppgifter om förhindrade brott, fortsatt hög aktivitet och nyrekrytering med en stor nypa salt. Vi kan helt enkelt inte lita på vad de säger.
En tydlig rekryteringsyta för de kriminella är SIS- och HVB-hem. Genom stärkt samverkan med SIS och kortare larmkedja har polisen under året kunnat förhindra ungdomar som avvikit från sina boenden från att begå planerade våldsbrott.
– Sedan 2023 har vi tagit stora kliv framåt i vårt brottsförebyggande arbete mot den grovt organiserade brottsligheten. Vi ser fortsatt omfattande rekryteringsförsök av barn och unga och behöver därför myndighetsgemensamt och tillsammans med civilsamhället vidta ytterligare åtgärder för att vända utvecklingen, säger rikspolischef Petra Lundh i ett pressmeddelande.
Färre skjutningar och sprängningar
Polisen påstår också att det är fortsatt hög aktivitet bland de gängkriminella trots att antalet skjutningar och sprängningar minskat under årets första sex månader. Detta jämfört med samma period föregående år. Antalet skjutningar, avlidna och skadade bland gängkriminella ligger på lägre nivåer än någon gång tidigare under 2020-talet.
– Vi vet att lägesbilden kan ändras snabbt och följer de nätverkskriminella mycket noga, men inom polisen står vi bättre rustade idag än tidigare i att både förhindra och lagföra grova våldsbrott, säger Fredrik Bratt. Han är kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse mot den grovt organiserade brottsligheten, Frigg.
Att skjutningarna och sprängningarna blivit färre visar statistik som polisen offentligt redovisar såväl som sjukvårdsstatistik. Det är alltså kontrollerbara uppgifter som vi alltså kan lita på. Men övriga uppgifter från kan lika gärna handla om att de inte vill få minskade anslag eller nåt stopp för ökade anslag. Om brottsligheten minskar är det ju inte rimligt att ösa mer och mer pengar över dem. Därför påstår de att brottsligheten nog inte minskar trots att alla siffror visar ett den minskar.
Om våldsbrottsligheten minskar innebär det inte med nödvändighet att den underliggande brottsligheten (narkotikahandel, bedrägerier, trafficking, beskyddarverksamhet etc. etc.) minskar. Någon sådan korrelation finns knappast, våldsbrott är ett mått på konflikter och konfliktnivå och inget annat. Mindre våld kan paradoxalt nog leda till ökad underliggande brottslighet då denna då kan bedrivas i en lugnare omgivning.
Jag ser gängbrottsligheten som en spegel av ett samhälle sprunget ur en socioekonomisk grupp av människor med väsentlig lägre utbildningsnivå och med väsentligt högre arbetslöshet. Detta är ett strukturellt problem som aldrig någonsin kan lösas genom vare sig polisiära metoder eller reaktiva sociala åtgärder. Samhället har här misslyckats totalt med att ge grupper av människor de förutsättning som krävs för att undvika de stora socioekonomisk klyftor som inte enbart leder till ”kriminella gäng” (relativt sett är antalet ”medlemmar” begränsat) utan också till att människor lever i fattigdom i jämförelse med samhällets övriga grupper.’
Så länge inget görs för att angripa den underliggande strukturella problematiken är det mycket svårt att se hur gängproblematiken, våldsam eller inte, skulle kunna minska.
Våldsbrott generellt har inget med gängkonflikter att göra. Gångvåldet står för en liten del av våldsbrotten. Större delen av våldsbrotten handlar om tillfällighetsbrott och fylla. De är inte ett mått på konflikter och konfliktnivå. Det finns däremot en stark korrelation mellan alkohol och våldsbrott.
Men andra brott minskar också. Allt förutom bedrägerier. Stölder, inbrott med mera. Framförallt har stölder av och i fordon minskat. Men även annat. Det finns inget som tyder på en korrelation mellan gängbrottslighet och antalet brott.
Även om jag inte nämner det explicit avser mitt resonemang våld relaterat till gängkriminalitet. Jag tycker det framgår mycket tydlig och förstår inte riktigt hur du kan missuppfatta detta. Ingenstans resonerar jag om ”tillfällighetsvåld” som för mig är en helt annan brottskategori, som inte är särskilt mycket relaterad till ”gängvåld”.
Sedan, som en parantes, tycker jag dock att du är något fel ute när du resonerar i termer av att ”tillfällighetsvåldet” inte skulle ha med konflikter att göra. Jag vill tvärtemot påstå att varje ”fyllebråk” är just en konflikt (om än i många fall trivial) vilket också till mycket stor grad gäller våld i nära relationer. Våld är något som tas till när konflikter inte kan lösas på annat sätt.
Att det sedan är alkohol eller andra droger, som genom bristande självkontroll, resulterar i konflikter och våld är en sak, men alldeles oavsett är både ”fyllebråk” och våld i nära relation sprungna ur konflikter. Våld, som inte har sin orsak i konflikter, är tämligen ovanligt, rena lustmord är dessbättre mycket sällsynta och inte heller andelen av andra våldsbrott av sadistisk karaktär torde vara särskilt omfattande.
För att sammanfatta står jag fast vid att ”gängvåldet” är ett mått på konflikter och konfliktnivåer i gängmiljö. Ett mått som inte säger det minsta om huruvida den underliggande brottsligheten ökar eller minskar. Dock menar jag att det inte går att förbigå det faktum att organiserad brottslighet, som inte ”störs” av våldsdåd har större möjlighet till ”framgång” i den underliggande brottsliga verksamheten, den verksamhet som genererar inkomster.
Jag missförstod helt enkelt. Inte mer med det.