Högerextremister och Fediversum

Högerextremister och Fediversum. Fediversum är social media där högerextremister inte gynnas av algoritmerna och där många aktivt agerar för att stänga ute högerextremister. En del programvaror får inte fritt användas av högerextremister och de instanser som tillåter högerextremism blockeras/avfedereras på de flesta instanser. Instanser som inte blockerar högerextremister blir ofta också blockerade.

Men det finns högerextremister som ändå använder Fediversumprogramvara för sina instanser. De är dock inte synliga i större delen av Fediversum. Men några sajter med tendenser till högerextremism eller där högerextremister, rasister, fascister och nazister kan vara verksamma finns. De federeras dock sällan på de flesta instanser i Fediversum.

Högerextrema Fediversum-sajter

De största högerextrema sajterna på nätet som kan kommunicera med Fediversums protokoll ActivityPub finns i USA. Det är sällsynt på andra håll. Några av de mer kända är Gab och Truth Social men det finns också sajter som Brighteon och Minds. En av de som utvecklade Truth Social har också utvecklat Soapbox som från början byggde på Mastodon som backend men numera bygger på Pleroma som backend.

Truth Social har fortfarande en klon av Mastodon som backend men använder Soapbox som frontend. Gab har vidareutvecklat en egen version, en klon, av Mastodon. Brighteon och Minds är egna programvaror. Truth Social, Gab och Brighteon är blockade eller avfedererade  i nästan hela Fediversum medan Minds och en del  instanser som använder Soapbox fortfarande går att nå från delar av Fediversum.

Soapbox

Men många av de instanser som använder Soapbox är också blockade av många Fediversuminstanser. På grund av misogynt, antifeministiskt, sexistiskt, homofobiskt, transfobiskt och rasistiskt innehåll etc. Till och med Threads har blockat flera av de instanser som använder Soapbox. Exempelvis Spinster, Neenster, Poast och Mostr. Den person som utvecklat Soapbox verkar vara en libertarian av samma snitt som den person som driver det svenska diskussionsforat Flashback. Det mesta är helt enkelt tillåtet.

Även på de stora Fediversum-plattformarna går det att hitta högerextremister. De återfinns på PeerTube (den största svenska instansen är den högerextrema hatsajten Swebb-TV), Pleroma, Lemmy och Mastodon med flera men de instanserna är mycket sällan eller aldrig federerade och i praktiken isolerade från större delen av Fediversum.

Sammanlagt har de högerextrema sajterna totalt cirka 10 miljoner användare vilket är lika många som hela den federerade delen av Fediversum har. Användarna av de högerextrema Fediversumsajterna finns i huvudsak i USA.

Läs mer:

 

Ett svar på “Högerextremister och Fediversum”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.