Svenskarna vill ha klassisk arkitektur

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har undersökt svenskarnas arkitektursmak. Resultatet är väldigt tydligt. Svenskarna vill ha klassisk arkitektur. De gillar traditionell eller klassisk arkitektur. Vad som menas med detta har definierats i undersökning som SOM-institutet gjort.

Det som menas i deras undersökning är byggnader med fasader i sten, tegel och trä. I årets undersökning har de till och med frågat de som svarat i undersökningen (respondenterna) vad de kopplar ihop med med begreppet klassisk arkitektur. Svaret även på denna fråga var tydlig. Tegel, sten, trä och puts. Modern arkitektur förknippades med glas, betong, stål, metall och komposit.

Klassisk arkitektur.

I vilken utsträckning associeras klassisk stil med olika byggmaterial? Data från SOM-undersökningen 2023 jämfört med två olika urval från Medborgarpanelen (sannolikhetsbaserat och självrekryterat).

Mellan 60 och 70% av svenskarna vill ha klassisk arkitektur enligt den definition som SOM-institutet använt. Detta oavsett hur de svarande på enkäten valts ut.

Arkitektonisk stil

Preferens för arkitektonisk stil. Proportioner uttryckt i procent tillsammans med 95% konfidensintervall (2023).

Svaren i den undersökningen som nu redovisas kom in 2023. Resultatet stämmer mycket väl med tidigare undersökningar. Folk vill ha Vasastaden. Inte Östra Nordstaden, Masthuggskajen, det planerade Gullbergsvass eller Hammarkullen.

Arkitekternas elitism

Arkitekter har invänt mot dessa undersökningar genom att hävda att vanligt folk inte begriper arkitektur och vad som är arkitektoniska världen. Även om det vore så är invändningen obegriplig och ointressant. Alla begriper vad de tycker är vackert, snygg, njutbart, skönt, behagligt etc. Och de begriper också det som upplevs som fult, brutalt, kallt och obehagligt.

För att demonstrera sin elitism uttalar arkitekter (och andra anhängar av ”modern” arkitektur också ordet ”arkitekt” med alla böjningar och varianter med hårt k. Vanligt folk uttalar med ch vilket är enligt de uttalsregler som gäller för det svenska språket. Genom att uttala ordet på ett annat sätt försöker arkitekter och andra makthavare att framställa sig själva som lite finare och bättre.

Läs också:

 


Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.