Göteborgare vill ha klassiskt vackra hus

SOM-institutet vid Göteborgs universitet har i sin undersökning ställt en fråga om hur göteborgarna vill att stadens hus och byggnader ska se ut. Svaret är tydligt. Göteborgare föredrar klassiska hus byggda i trä, tegel och sten. Påståendet som de svarande fick ta ställning var ”Nya hus bör i högre utsträckning byggas i klassisk stil, t.ex. med fasader i sten, tegel och trä.”

34% tyckte att det var ett mycket bra förslag och 30% att det var ett ganska bra förslag. Bara 4% tyckte att det var ett ganska dåligt förslag och så lite som 6% tyckte att ett var ett ganska dåligt förslag. Resten (26%) svarade att det varken var ett bra eller dåligt förslag.

En total majoritet för att bygga klassiskt. I sammanhanget ska det troligen förstås som att folk i Göteborg vill att de ska byggas som i Vasastaden eller landshövdingehusstadsdelarna.

Vad göteborgarna inte vill ha är hus som ser ut som miljonprogrammets hus. Inte heller vill de ha glaslådor, rosthögar (cortenhus) eller betongbunkrar. Den typen av hus älskas dock av arkitekter för majoriteten av de hus som de nominerat som bästa byggnad är rosthögar, gråa glas- och betonglådor och legoklossbyggen. Hus som på något sätt liknar husen i äldre stenhusstadsdelar eller landshövdingehusområden.

De ofta arkitektutbildade byråkraterna på olika förvaltningar delar arkitekternas förkärlek med fula hus. De vet dock att vanligt folk inte håller med dem och brukar kontra folks invändningar med fula hus med att de är okunniga. Men vad som är vackert är en smaksak och inte en fråga om kunskap eller utbildning.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!