Bättre förutsättningar med ActivityPub – Fediversums historia

Bättre förutsättningar med ActivityPub. I juli 2014 startade en arbetsgrupp, W3C Federated Social Web Working Group (SocialWG), som skulle göra arbetet som W3C Community Group tidigare gjort och gjorde överflödigt.

Gruppen som arbetade mellan 2014 och 2018 bestod av personer som var helt oberoende av storbolagen inom sociala medier vilket vid tillfället var ovanligt. Storbolagen var inbjudna men ville inte delta. Den nya gruppen skulle komma att utveckla det protokoll som skapade bättre förutsättningar för som kallas Fediversum.

ActivityPub

Några av de personer som ingick i gruppen var Tantek Çelik, Evan Prodromou, Amy Guy, Sandro Hawke, Aaron Parecki, Sarven Capadisli, James Snell, Julien Genestoux, Christine Lemmer-Webber, Jessica Tallon, BeBe Roberts och Kevin Marks.

Resultatet blev en fri utveckling som inte styrdes av kommersiella intressen. Till slut kom de fram till hela sju olika standarder:

ActivityPub kan ses som en vidare utveckling av pump.io.

Aaron Parecki, Tantek Celik och Kevin Marks är några de personer som var med och skapade IndieWeb, som är ett initiativ till att skapa ett internet som inte är beroende av storbolagen. Parecki är aktiv med OpenId och OAuth.

Motstånd mot ActivityPub

Samtidigt tycks det enligt Christine Lemmer-Webber ha varit ett motstånd mot att presentera ActivityPub som en standard:

This is the biggee. ActivityPub – the most successful product of the SocialWG by far – almost didn’t get done.

One big reason was that a federation protocol was considered to be optional by the SocialWG’s charter.

Fortunately for us, ActivityPub advocates such as eventual co-author Christine Lemmer-Webber weren’t taking no for an answer. Lemmer-Webber pushed back hard against the resistance to ActivityPub.

However, even with Lemmer-Webber championing it, time was running out: the SocialWG charter set the end of the group to be mid-2017.

Christine Lemmer-Webber har i övrigt varit med och utvecklat GNU MediaGoblin och Creative Commons och en massa annat. Nu jobbar hon med Spritely vilket också Jessica Tallon gör.

Inte heller ActivityPub ledde till nåt genomslag för eller nån bredare användning av det  decentraliserade och federerade internet. Men några händelser skulle komma att ändra det. Utvecklarna av Mastodon beslöt sig för att implementera ett utkast till en ActivityPub-standard. Det skedde redan 2017, ett år efter att Mastodon lanserats.

Både ActivityPub och Mastodon utvecklades av personer i LGBTQ+-miljöer vilket också skulle sätta en viss prägel på den vidare utvecklingen. Många instanser (servrar) Med Mastodon startades av sådana gemenskaper. Dessutom skapades det därmed spänningar med en del technördar som länge utvecklat och skrivit programvara på nätet.

En del av dessa technördar var libertarianer och fanatiska anhängare av yttrandefrihet. Yttrandefrihetsfundamentalister. Allt skulle vara tillåtet. Inget förbjudet. Detta går dåligt ihop med det behov av skydd som olika minoriteter kan behöva för att undvika trakasserier med mera. En ny kultur kom att utvecklas i delar av Fediversum, framförallt bland många användare på en del Mastodoninstanser. Libertarianerna och yttrandefrihetsfundamentalisterns kom att utveckla sina egna sajter. Sajter som liknar X vad det gäller ton och förekomst av högerextremism och konspirationsteorier.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social, Soapbox och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Artikelserien om Fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Läs mer:
Kommentar

Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.