WordPress kan förvandla Fediversum – Fediversums historia

2023 lanserades ett tillägg som gjorde det möjligt för publiceringsverktyget WordPress att kommunicera med hjälp av ActivityPub-protokollet. Det innebär att en WordPress-sajt kan bli en instans i Fediversum på samma sätt som en exempelvis Mastodoninstans eller en Pixelfedinstans. Eftersom mellan 40 och 50% av världens webbsajter använder WordPress innebär det att halva Internet lätt skulle kunna bli en del av Fediversum.

WordPress

Att WordPress kan kommunicera med hjälp av ActivityPub innebär därför otroliga möjligheter för Fediversum att slå igenom. Och otroliga möjligheter för mediesajter och alla möjliga andra sajter att kunna nå ut bredare. Det har hittills inneburit att WordPress blivit den näst vanligaste programvaran med i Fediversum vad det gäller antalet instanser (servrar, sajter). Den vanligaste programvaran är Mastodon.

Antalet instanser med WordPress har växt stadigt sen tillägget till WordPress lanserades hösten 2023.  De flesta andra vanliga programvaror i Fediversum inklusive Mastodon och Lemmy har istället en minskning av antalet instanser. PeerTube och Pixelfed uppvisar dock en svag men stadig ökning.

Det som begränsar ökningen av antalet WordPresssajter med stöd för AcitivityPub är att det kärv en aktiva handling för att stödet ska aktiveras. Det krävs alltså en aktiv handling för att en WordPressajt ska bli en del av Fediversum.

Idag är det främst mindre sajter och bloggar som aktiverat stöd för AcitivityPub. Det innebär sajter med få eller enstaka användare vilket gör att skillnaden mellan totala användare och aktiva användare är liten vad det gäller WordPressinstanser. WordPress är den femte största programvaran sett till antalet aktiva användare men bara den 21:a vad det gäller registrerade användare.

Andra publiceringsverktyg

Att WordPress möjliggjort stöd för ActivityPub-protokollet har också inneburit att andra publiceringsverktyg och bloggplattformar börjat utveckla stöd för protokollet. Det gäller exempelvis Nextcloud, Drupal, Joomla och Ghost.io.

Den implementering Ghost.io genomför har uppmärksammats mycket medan WordPress, Drupal och Joomla knappt uppmärksammats alls. Detta trots att WordPress är internets vanligaste programvara och möjligheterna när det gäller Fediversum är enorma.

Drupal och Joomla är också vanligare än Ghost.io som ju dessutom inte är en programvara som kan installeras av vem som helt utan bara en enda sajt som ska få stöd för AcitivityPub. På det sättet liknar Ghost.io mer sådana sajter som Flipboard och WordPress.com. Det är en plattform för bloggar och nyhetsbrev där användaren kan aktivera ActivityPub för just sin blogg. Några andra liknande plattformar som funderar på att implementera ActivityPub är Medium och Tumblr. Och det verkar som om Tumblr kommer att bli en del av Fediversum genom att backend blir WordPress.

Kan förvandla Fediversum helt och hållet

Vad WordPress skulle kunna innebära för Fediversum kan exemplifieras genom att titta på vilka sajter som använder WordPress som publiceringsverktyg. I Sverige är det exempelvis mediesajter Expressen, SVT, SVD och MyNewsdesk. Internationellt har vi sajter som exempelvis New York Times, New York Post, Time Magazine och TechCrunch. Aftonbladet och ETC använder för sin del Drupal viket också danska Information gör.

Tänk om sådana sajter var en del av Fediversum direkt och det gick att följa vad de skriver direkt genom genom nån instans i Fediversum. Där finns kanske de riktigt stora möjligheterna när det gäller Fediversums utveckling. Det skulle kunna förvandla Fediversum helt och hållet.

Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Artikelserien om Fediversums historia är en utveckling av inlägget Att skriva om Fediversum innebär att läsa en massa.

Läs mer:
Kommentar

Fediversum är en sammansättning av orden federation och universum. På engelska federation och universe. Fediverse. På svenska Fediversum. Jag definierar Fediversum som de delar av internet som kommunicerar med ActivityPub. Det utesluter andra federerade och decentraliserade nätverk som använder protokoll som Nostr och AT. Jag beskriver de andra alternativen i inlägget Alternativ till Fediversum.

 

3 svar på “WordPress kan förvandla Fediversum – Fediversums historia”

  1. 2023 lanserades ett tillägg som gjorde det möjligt för publiceringsverktyget
    WordPress att kommunicera med hjälp av ActivityPub-protokollet. Det innebär att
    en WordPress-sajt kan bli en instans i Fediversum på samma sätt som en
    exempelvis Mastodoninstans eller en Pixelfedinstans.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.