Fediversum i Sverige

Fediversum i Sverige består i huvudsak av Mastodoninstanser. Dessutom finns det några små och privata instanser med Mastodon och andra programvaror som exempelvis Akkoma och några stycken Lemmy-installationer där två instanser är lite större. I tillägg till detta finns det också ett antal WordPressbloggar som exempelvis denna blogg.

Nedläggningen av Mastodon.se

Den första stora Mastodoninstansen i Sverige och på svenska var Mastodon.se. En mängd personer, organisationer och tidningar skaffade sig konto där. Exempelvis Dagens ETC, Internationalen, Dagens Nyheter, Skiftet, Andres Lokko, Daniel Swedin, Myra Åhbeck Öhrman, Patrik Oksanen och många fler. Deras konton går fortfarande att hitta genom sökningar i Fediversum men de finns inte i verkligheten. För Mastodon.se finns inte. Den stängde i slutet av 2022 eller början av 2023. Men redan då var Mastodon.nu den största instansen.

Instansen (sajten, servern) Mastodon.se stängde nämligen för några år sen på grund av att det utbrutit nån osämja mellan personerna som drev instansen. För de som då var aktiva på instansen fanns det tid att flytta sitt konto till nån ny instans. Men nästan ingen gjorde det och de har idag inget Mastodonkonto och är inte tillgängliga i Fediversum. Detta har delvis gett Mastodon ett dåligt rykte i Sverige och har säkerligen inneburit att Fediversum i Sverige är förhållandevis svagare än i många andra länder. Det har också inneburit att flykten från X i Sverige främst har gått till Threads och Bluesky.

Exempelvis har Dagens ETC, Skiftet, Daniel Swedin och Myra Åhbeck Öhrman därför inga Mastodonkonton idag. Internationalen har efter lång tid åter skaffat sig ett konto på Spejset och Dagens Nyheter har ett konto på Mastodon.nu men kontot används inte.

Osäkerhet i Fediversum

Det hela illustrerar ett av Fediversums problem. Instanser drivs ofta av enskilda personer eller grupper av personer som kanske tröttnar en dag och då försvinner instansen. Det går att flytta över till andra instanser och ta med sig sina följare och den som en följer. Men det är ändå lite bök med detta.

En instans som drivs av en förening kan vara tryggare med mindre risk att den plötsligt försvinner. Svenska instanser som drivs av föreningar är bland annat Spejset, Aggregatet, Acc.umu, Acc.sunet, Swecyb och Smolnet. Den största instansen, Mastodon.nu, drivs dock av en grupp privatpersoner.

Problemet med instanser som försvinner kan lösas tekniskt genom så kallade nomadiska identiteter som ger möjlighet att logga in var som helst. Det finns också redan i delar av internet.

Svenska Fediversuminstanser idag

Det finns i tillägg till de instanser som jag listar nedan en mängd instanser med mellan 1 och 15 registrerade användare. De drivs av enskilda personer som ofta driver dem i syfte att ha en egen instans för sig själv. Jag listar inte heller WordPressinstanser då en sådan lista i stort bara skulle innehålla sajter som jag driver.

Mastodon (utvalda större instanser)
Lemmy

2 svar på “Fediversum i Sverige”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.