Forum för Levande Historia (FFLH) gjorde 2020 en undersökning av antisemitism i svenska partier. Det visade sig tydligt att vänsterpartiet var och är det minst antisemitiska partiet av alla partier. Vänsterpartiet är Sveriges minst antisemitiska parti.
Sympatisörer med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern har en signifikant lägre grad av antisemitism än de som sympatiserar med socialdemokraterna som i denna del av undersökningen fungerar som en kontrollgrupp. Däremot är moderater, sverigedemokrater och kristdemokrater markant mer antisemitiska. När det gäller Sverigedemokratiska sympatisörer handlar det om 20% större antisemitism än referensgruppen.
Undersökningen har gått till så att olika grupper av personer har jämförts med en referensgrupp (personer som är socialdemokrater) var det gäller antisemitism. FFLH har i sammanhanget använt tre olika index för jämförelserna. De tre indexen är social distans, ett generellt index och ett index om inställningen till staten Israel. Resultatet är likartat i alla. Sverigedemokrater och moderater är mest antisemitiska medan miljöpartister och vänsterpartister är minst antisemitiska.
Undersökningens resultat
Resultaten för social distans-indexet visar att sympatisörer med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern har en signifikant negativ relation med detta index på 7, 6 respektive 5 procent. Det betyder att sympatisörer med dessa partier är tydligt mindre antisemitiska än referensgruppen. Enligt samma resultat har de som sympatiserar med Moderaterna 3 procent högre grad och de som sympatiserar med Sverigedemokraterna 17 procent högre grad av negativa attityder till judar jämfört med referenskategorin. Dessa partiers sympatisörer är klart mer antisemitiska.
Analysen av sambandet mellan partipolitiska sympatier och det multidimensionella antisemitismindexet visar att de som sympatiserar med Centern (9 procent lägre än refrensgruppen), Miljöpartiet (10 procent lägre) och Vänsterpartiet (12 procent) är mindre antisemitiskt inställda, allt i förhållande till referenskategorin. I jämförelse med referenskategorin finns det en högre grad av antisemitiska föreställningar bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna (20 procent högre), Moderaterna (9 procent) och Kristdemokraterna (kring 7 procent) samt bland de som sympatiserar med ett annat parti än de nämnda (12 procent).
När det gäller antisemitism relaterad till Israel finns denna typ av antisemitiska föreställningar i lägre grad bland de som sympatiserar med Miljöpartiet (7 procent lägre), Kristdemokraterna (13 procent) och Vänsterpartiet (8 procent) i jämförelse med referensgruppen, de som sympatiserar med Socialdemokraterna. För de andra partierna finns inga statistiskt signifikanta skillnader i jämförelse med referensgruppen.
Högern är antisemitisk
Partierna som står bakom dagens svenska regering är de som har i särklass mest antisemitiska sympatisörer och medlemmar. De partier som kallar vänstern och socialdemokraterna för antisemiter är alltså de största antisemiterna. Det är i högern som antisemitismen finns. Det är högern som är antisemiter.
Ändå försöker högern på alla sätt hävda att Vänsterpartiets sympatisörer skulle vara mer antisemitiska än alla andra. Bara för att Vänsterpartiets medlemmar försvarar palestinierna rätt att försvara sig mot ockupationsmakten. För att Vänsterpartiet kritiserar Israels folkmord. Sådant är dock inte antisemitism. Högerns påståenden är lögnaktiga men de är inte heller nya. Högern och borgerligheten har alltid påstått att kritik av Israels politik är antisemitism. Det är det självklart inte.
Om vi ska ge kritik av Israels politik en politisk beteckning så heter det antisionism. En kritik av den israeliska politiken som går ut på att jaga bort palestinierna från deras mark. Sionismen är i korthet en kolonial ideologi som kräver att ursprungsinvånarna i Palestina förtrycks, mördas och jagas bort. Den kan se olika ut och viss grenar kan inkludera antisemitism. Det gäller dock nazister och inte vänsterpartister som är markant mindre antisemitiska än andra partier förutom miljöpartiet och kristdemokraterna när det gäller antisemitiska föreställningar i förhållande till staten Israel.
Vänsterpartiet är Sveriges minst antisemitiska parti ur nästan alla aspekter och sammantaget. Den som påstår nåt annat ljuger.
Läs mer:
- Det palestinska motståndet är inte en monolit
- Vad som är antisemitism
- Det är inte antisemitism
- Det är inte antisemitism – 2
- De som är antisemiter
- Vilka är antisemiter?
- Är antisionism lika med antisemitism?
- Antisemitism är huvudsakligen förknippat med SD
- Om antisemitism – några funderingar
- Den svenska antisemitismen finns hos högern
- Att kalla någon för sionist är inte antisemitism
- Antisemitism är inget problem i vänstern
- Den obildade ledarskribenten som inte vet vad antisemitism är
- Antisemitism-hysterin har spridit sig till vänstern
- DN:s befängda påhitt om vänstern och antisemitism
Antisemitism är en alldeles för stor och viktig fråga för att förfalla till partipolitisk käbbel. Man kan göra undersökningar om grad av antisemitism hos sympatisörer (vilket inte är detsamma som medlemmar och partiföreträdare) och ur detta göra jämförelser och dra slutsatser. Gott så men att utifrån detta dra långtgående slutsatser om partierna är mycket vanskligt.
Min egen blid är att de som företräder riksdagspartierna i olika instanser, förmodligen med undantag av vissa sverigedemokratiska ”gräsrötter”, inte är särskilt behäftade med antisemitism (i meningen att judar som ”ras” har dåliga och förkastliga egenskaper). Vare sig Dadgostar, Kristersson eller ens Åkesson är för mig några antisemiter.
Att i den övergripande debatten, mellan riksdagspartier, ”kleta ned” varandra med antisemitism är därför inte särskilt konstruktivt. En sådan debatt är partiegoistisk, den lånar antisemitism som ett ”slagträ” för något annat.
Sedan finns det alltid enskilda människor som för egna syften ”nästlar sig in” i partier och där driver egna agendor. Och här har förstås partierna ett ansvar att vara uppmärksamma och här kan det ibland brista. Om det brister måste det parti som utnyttjats handla öppet och utan senfärdighet. Av senfärdigheten följer näst intill undantagslöst att frestelsen för meningsmotståndaren att ta till sitt ”slagträ” blir alldeles för stor. Tveklöst har Vänsterpartiet, utifrån de publika fall som förekommer i pressen, en del att lära i detta. Nu hamnar partiet istället i försvarsställning vilket alltid innebär ett underläge i debatten.
Ett exempel, flitigt förekommande i pressen, är en av Vänsterpartiets lokalpolitiker i Landskrona, som är föremål för ett uteslutningsärende. Om de uttalande från denne, som refereras i pressen, är riktiga kan inte min slutsats bli någon annan än att NMR, och inte Vänsterpartiet, är den politiska rörelse som står vederbörande närmast. Vänsterpartiet är dock, publik sett, en mycket bättre plattform att agera utifrån än det mikroskopiskt lilla och på det stora hela tämligen obetydliga NMR.
Forum för Levande Historia (FFLH) gjorde 2020 en undersökning av antisemitism i
svenska partier. Det visade sig tydligt att vänsterpartiet var och är det minst
antisemitiska partiet av alla partier. Vänsterpartiet är Sveriges minst
antisemitiska parti.
Forum för Levande Historia (FFLH) gjorde 2020 en undersökning av antisemitism i
svenska partier. Det visade sig tydligt att vänsterpartiet var och är det minst
antisemitiska partiet av alla partier. Vänsterpartiet är Sveriges minst
antisemitiska parti.