Hovrättsdom om mord i Huddinge

Hovrättsdom om mord i Huddinge. Svea hovrätt har meddelat dom i ett mål om mord i Huddinge. Mordet har utgjort en del i en våldsam konflikt mellan två olika kriminella grupperingar från Södertälje. Hovrättens prövning har framförallt gällt bevisprövning av indiciebevisning, påföljdsbestämning för en underårig samt utvisning av en tilltalad som är född och uppvuxen i Sverige.

Natten till den 7 mars 2023 sköts en man ihjäl med flera skott när han öppnade dörren till sitt hem. Mordet var en del i en våldsam konflikt mellan två falanger inom Södertäljenätverket. Ronnafalangen respektive Saltskogsfalangen.

Tingsrätten dömde tre åtalade personer för delaktighet i mordet och frikände en. Två dömdes som medgärningsmän och en tredje för medhjälp.

Hovrättsdom

I hovrätten har den som av tingsrätten dömdes för att ha skjutit mot offret erkänt den gärningen. Han var vid tiden för gärningen sjutton år. Hovrätten utvecklade grunderna för bedömningen av hans påföljd. De justerade ner straffet med två månader på grund av att den han varit häktad med restriktioner under lång tid.

Hovrätten instämmde även i tingsrättens beslut att utvisa skytten på livstid. Detta trots att han är född och uppvuxen i Sverige. Detta med hänsyn främst till brottets allvar och de uttalanden om gängkriminalitet som har gjorts i förarbetena till den nya lagstiftningen angående utvisning på grund av brott. Ett hovrättsråd var skiljaktigt i fråga om återreseförbudets längd och ville bestämma detta till tio år.

Hovrätten gjorde vid prövningen av indiciebevisningen mot den åtalade, Samuel Sinyan, som av tingsrätten dömdes som medgärningsman inte funnit det bevisat att han har medverkat vid själva skjutningen. Däremot menade de att han har gjort andra saker som har främjat brottet och att han därför ska dömas för medhjälp till mord. Hovrätten bestämde påföljden för hans samlade brottslighet till fängelse i fjorton år. Det vill säga betydligt lägre straff än i tingsrätten.

För övriga åtalade fastställde hovrätten tingsrättens dom.

”Målet rör två särskilt aktuella frågor angående underåriga lagöverträdare – straffvärdebedömningen för brott som skulle ha gett en vuxen livstids fängelse och utvisning av en ung person som har levt i Sverige hela sitt liv. Omständigheterna i det här målet är särskilt polariserade när det gäller frågan om utvisning. Förutsättningarna för utvisning har förändrats radikalt med den nya lagstiftningen och det finns ännu inte tydliga riktlinjer för alla överväganden”, säger Therese Linderoth.

Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.