Man som bedrev juristverksamhet dömd till fyra års fängelse

Man som bedrev juristverksamhet dömd till fängelse. Hovrätten över Skåne och Blekinge har dömt en man som bedrev juristverksamhet för brott mot många klienter. Mannen dömdes till fyra års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

De flesta brotten är kopplade till hans juridiska verksamhet, Jurista, i Malmö och Stockholm under åren 2018–2022. Han har också bedrivit uthyrningsverksamhet i ett aktiebolag i Malmö.

Bedrägerier

Mannen dömdes för grovt bedrägeri mot en 95-årig kvinna som hade vänt sig till honom för hjälp med ett testamente. Mannen lurade kvinnan att underteckna ett gåvobrev där hon skänkte sin bostad till honom. Fastigheten var värd 7 miljoner kronor. Han lurade också en 80-årig kvinna att underteckna ett gåvobrev avseende en bostadsrätt som var värd sex miljoner kronor. Mannen dömdes även för förskingring av 1,8 miljoner kronor från ett par som vänt sig till honom för att få hjälp med en gåva.

Mannen var också åtalad för att ha förmått 13 klienter att betala för tjänster som han enligt åklagarna inte hade avsikt eller kompetens att utföra. Juristen har gett sken av att vara kunnig och att följa Advokatsamfundets etiska regler. Han har fått sina klienter att tro att de ska få hjälp och begärt ett förskott från klienterna på mellan 10 000 och 200 000 kronor. När han väl fått pengarna har han inte fullgjort uppdragen. I vissa fall har han även blockerat klienternas nummer på sin telefon för att undvika dem.

Mannen dömdes för bedrägeri i fem av dessa fall. I sex av fallen har åklagarna inte styrkt att mannen saknade avsikt eller kompetens att utföra tjänsterna. Som skäl för detta beaktade hovrätten i några av fallen att mannen hade haft flera möten med klienterna och utfört visst arbete. I två fall var brotten så gamla att de var preskriberade.

Bokföringsbrott

Mannen dömdes också för tre fall av grovt bokföringsbrott. Slutligen dömdes han också för folkbokföringsbrott då han under en period varit registrerad som utvandrad hos Skatteverket, trots att han bodde i Malmö och arbetade där.

I tingsrätten blev påföljden fängelse i fem år och sex månader. Hovrätten dömde honom till fyra års fängelse. Han får också näringsförbud i fem år.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.