Åtal för grova bedrägerier och andra brott

Under flera år misstänks en 56-årig man tagit betalt för juridiska tjänster till privatpersoner. Dock utan att leverera någonting. Han misstänks även för att ha vilselett äldre och sårbara personer att skänka bort sina bostäder och tillgångar genom gåvobrev med sig själv som mottagare. Nu åtalas mannen för ett stort antal grova bedrägerier.

Den åtalade har varit häktad sedan han greps av polis vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i mitten av maj förra året. Han är även åtalad för grov förskingring, förberedelse till grova bedrägerier, grovt folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Målet omfattar 17 målsäganden samt två dödsbon efter målsäganden. De misstänks samtliga ha blivit bedragna av den åtalade mannen. EBM:s utredning visar att den misstänkta brottsligheten har pågått under åren 2014 – 2022.

– Jag vill påstå att den åtalade brottsligheten är av särskild farlig art eftersom jag gjort bedömningen att den tilltalade genom sitt förfarande bedragit och vilselett människor för att berika sig själv. Många av dem han har bedragit är dessutom äldre och därmed sårbara människor, vilket är ytterligare en komponent som gör att jag anser att gärningarna ska bedömas som grova, säger Annika Lindahl i ett pressmeddelande. Hon är förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Malmö.

Lurendrejeri

Brottsupplägget har i de flesta fall gått till så att målsägandena har mottagit ett reklamblad i brevlådan med erbjudande om kostnadsfri juridisk konsultation. De har sedan förmåtts att betala i förskott till den åtalade mannen. Han har utgett sig för att vara jurist och krävt förskottsbetalning för att han skulle hjälpa dem med deras ärenden. Efter att betalningen har skett har mannen gjort sig onåbar. I flera fall har mannen också vilselett personer att skänka bort sina bostäder och tillgångar till honom genom gåvobrev.

– Det är märkligt att en person kan åta sig uppdrag att skriva handlingar såsom testamenten och annat utan någon som helst kontroll. En felaktig handling kan få katastrofala följder för den enskilde. De flesta människor har ingen möjlighet att själv avgöra om handlingen är korrekt och gällande, samt att många tror att jurist och advokat är samma sak. Vem som helst kan kalla sig jurist, säger Annika Lindahl.

Den åtalade har under perioden 2019 – 2023 på egen begäran varit registrerad som utvandrad ur Sverige. Utredningen har dock visat att så inte har varit fallet.

– Vår uppfattning är att det har varit ett sätt för honom att försöka undgå myndigheternas kontroller och granskningar. Därför är han även åtalad för grovt folkbokföringsbrott, säger Annika Lindahl.

I åtalet ingår ett yrkande om skadestånd till målsägandena på sammanlagt drygt 3,4 miljoner kronor. Dessutom att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i tio år för den tilltalade.

Läs mer om bedrägerier.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!