Litteraturpristagaren Han Kang synliggör folkmordet i Korea. Detta gör den sydkoreanska nobelpristagaren i sin senaste bok, Jag tar inte farväl. Det är ett av världens värsta folkmord.
Så många som 750 000 människor kan ha fått sätta livet till i massakrerna på kommunister och påstådda kommunister i Korea under åren 1950-53. Det vanligaste är dödstalen uppskattas till mellan 60 000 och 200 000 för den del av dödandet som kallas Bodo League-massakern. Det är en av de mest väldokumenterade massakrerna under folkmordet. Ett av de värsta folkmorden i världen efter andra världskriget.
Folkmordet i Korea är ett av världens minst uppmärksammad folkmord och har inte ens en egen Wikipedia-sida på svenska Wikipedia. På engelska wikipedia finns det flera artikalr osm handlar om olika delar av folkmordet men inte en samlingsartikel om folkmordet. Det gör att sambandet mellan demånga 100 000-tals dödade och systematiken i dödandet inte framgår. Några av artiklarna är Bodo League massacre, December Massacres, Ganghwa massacre, Jeju Uprising, Namyangju Massacre, Sancheong-Hamyang massacre och No Gun Ri Massacre.
Folkmordet utfördes främst av sydkoreanska trupper och paramilitärer men trupper från USA var närvarande vid en mängd av avrättningarna och dokumenterade folkmordet. USA gavs också stöd till dödspatruller och milsier som stod för en del av dödandet.
Han Kang fick nobelpriset i litteratur med följande motivering: för hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet. Tobias Hübitnette skriver så här om henne:
Jag har träffat Han Kang och bredvid Ko Un, som är poet till skillnad från Han Kang som främst är prosaist, så är hon utan tvivel det självklara valet för Svenska Akademien inom den sydkoreanska samtidslitteraturen. Just Ko Un har funnits på listan över tänkbara pristagare ända sedan 00-talet och tidigare hörde Expressens kultursida alltid av sig något dygn innan priset skulle tillkännages i Börshuset och bad mig att vara på standby om Ko Un skulle tilldelas priset.
[…]
Dessutom kommer Han Kang från samma region i Sydkorea som jag själv där vänstern alltid har dominerat och där ett flertal uppror har inletts i den koreanska historien och det går inte att säga något annat än att detta radikala arv genomsyrar hennes romaner med tanke på att hon gärna tar sig an denna regions våldsamma trauman och skriver om den högerextrema militärdiktaturens massakrer och övergrepp. Detta föranledde att hon 2017 hamnade på en lista över författare och andra kulturutövare vilka hade det gemensamt att de stämplades som vänsterradikala av en dåvarande högerregering.
Läs också:
- Massmord under luppen
- Efterkrigstidens värsta massmord
- Reaktioner på att Han Kang fick nobelpriset
- Grattis Han Kang och grattis Sydkorea
- Hon är de mördade kommunisternas viskande röst
- Medvetet bortglömt
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Han Kang synliggör folkmordet i Korea”
Kommentarer är stängda.