Lägre sillkvot i Östersjön än vad forskarna föreslagit

Lägre sillkvot i Östersjön än vad forskarna föreslagit. Många vänstertdiningar, vänstermänniskor och miljövänner är just nu upprörda över att kvoten på sill/strömming i centrala Östersjön 2025 fördubblas jämfört med 2024. Samtidigt har de ingen aning om fakta i ärendet. Forskarna i ICES rekommenderade en kvot på mellan på mellan 95 340 och 125 344 ton. Den beslutade kvoten blev 83 881 ton, dvs lägre än den vetenskapligt rekommenderade kvoten.

Sillen i Östersjön är enligt ICES bedömningar varken överfiskad  och den överfiskas inte heller. Beståndet är alltså så stort att det är långsiktigt hållbart. Inte heller fiskas det hårdare än vad som anses hållbart. Och den bslutade kvoten innebär en lägre sillkvot i Östersjön än vad forskarna föreslagit. En viktig anledning till ökningen av kvoten är att beräkningarna av beståndsstorleken justerats då beståndet tidigare underskattats. Ett annat skäl är att en stark årsklass (de som föddes 2022) nu blir en del av det som kan fiskas.

Inget att vara upprörd över

Det finns alltså ur vetenskaplig synpunkt inget att vara upprörd över. Det kan nämnas att beslutet hade blivit exakt detsamma med en annan regering. Det har alltså inte heller nåt med den usla regeringen att göra. Besluten tenderar nämligen alltid att följa de vetenskapliga råden (så var det inte riktigt för 20 år sen, då var den beslutade kvoten ofta större än de vetenskapliga råden). Och besluten tas i EU:s ministerråd där alla måste vara överens. Den svenska regeringen kan med andra ord påverkar väldigt lite.

Dessutom finns det en hel del forskare och andra som anser att modellen för bedömningen av storleken på beståndet måste ändras. Den borde ta hänsyn till att beståndet av sill i centrala Östersjön består av en mängd olika lekbestånd. Att göra det är dock väldigt svårt då det inte går att skilja en sill från ett bestånd från en sill från ett annat bestånd utan att göra ett dna-test.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.